Eveniment

CE discută renunţarea la cotele diferenţiate de TVA

Autor: Claudia Medrega

15.02.2011, 23:40 37

Aplicarea unei cote unice de TVA la nivel naţional, în loculcotelor multiple existente în prezent, care merg până la un nivelmaxim admis de 25%, este una dintre modificările legislaţieiprivind TVA propuse de Comisia Europeană.

"Legislaţia referitoare la TVA a fost introdusă în urmă cu 40 deani la nivel comunitar. Şi în timp au fost aduse numeroasemodificări. Cu toate acestea, complexitatea actualului sistem deTVA duce la costuri suplimentare inutile şi creşte povaraconformării atât pentru contribuabili, cât şi pentru autorităţilefiscale. Şi există diferenţe foarte mari de aplicare a directiveila nivelul fiecărui stat membru", consideră Daniel Anghel, partenerTaxe şi impozite indirecte la PwC.

Comisia Europeană a lansat spre dezbatere un documentconsultativ referitor la modificările legislaţiei privind TVA,perioada de consultări urmând să se termine la sfârşitul luniimai.

România are printre cele mai mari cote de TVA din UE, apropiatăde nivelul maxim admis, cota standard fiind majorată în vara anuluitrecut de la 19% la 24%. Totodată, mai există două cote reduse deTVA, de 9% şi, respectiv, 5%.

La nivelul UE, cota TVA a fost majorată în multe ţări, aceastafiind una dintre principalele surse de venituri pentru bugete.

"Şi alte state membre au majorat TVA, dar au luat în paralel şialte măsuri cum ar fi reducerea impozitelor directe, plafonareacontribuţiilor sociale sau acţiuni pentru reducerea şomajului. Petermen scurt, măsura aduce câştiguri la buget, dar pe termen mediuşi lung încasările din TVA nu vor mai fi la fel de mari având învedere că nivelul ridicat al cotei duce la reducerea consumului şia puterii de cumpărare", a afirmat Anghel.

Creşterea încasărilor din TVA în urma majorării cotei la 24% asalvat bugetul României anul trecut, favorizând încadrarea îndeficitul agreat cu FMI, însă a frânat consumul, economia rămânândpe minus.

Prin simplificarea sistemului şi reducerea poveriiadministrative, Comisia Europeană speră să crească gradul deconformare voluntară, să majoreze încasările TVA, să reducăposibilitatea de evaziune fiscală. Potrivit datelor ComisieiEuropene, se estimează că la nivel comunitar, evaziunea fiscalăreferitoare la TVA se ridică la 100 mld. euro anual. Printremodificările care ar putea fi aduse Anghel a amintit reducereafrecvenţei depunerii documentelor, realizarea unui decont standardde TVA la nivelul UE, simplificarea metodelor de control şi plată.Anghel a mai spus că se are în vedere chiar şi înlocuirea actualeiDirective de TVA cu un nou Regulament pentru armonizarealegislaţiei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO