Eveniment

Ce este şi cum se achită coplata, suma de bani care va fi cerută în toate spitalele publice din România

Ce este şi cum se achită coplata, suma de bani care va...

Autor: Ioana David

28.01.2013, 15:40 5902

Premierul Victor Ponta a anunţat că în urma discuţiilor cu FMI, din martie, pacienţii care se vor externa din spitale vor plăti o sumă de maxim 10 lei, adică o coplată pentru serviciile pe care le accesează.

Statul încearcă încă din 2009 să introduceă coplata în sistemul de sănătate, şi chiar există o lege în acest sens, adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial încă de la finalul anului 2011.

Nivelul taxei şi serviciile pentru care se aplică au suferit numeroase modificări de-a lungul timpului.

Dacă iniţial, suma trebuia plătită atât la medicii de familie, cât şi la spitale, precum şi la realizarea de investigaţii sub forma unei sume fixe, ulterior, legea prevedea să fie variabilă (ca un procent din nivelul serviciului prestat de medic sau de spital), pentru ca astăzi premierul să anunţe că se va plăti numai la externarea din spital.

  1. Ce este coplata

O sumă de bani pe care pacientul o va plăti când se externează din spitalul de stat.

  1. Cat se plăteşte coplata

Suma va fi stabilită prin contractul cadru (contractul care stabileşte condiţiile acordării serviciilor medicale în sistemul de stat) care urmează să intre în vigoare iar premierul a anunţat că nu va fi mai mare de 10 lei.

  1. De când se plăteşte coplata

Coplata se va plăti de la 1 martie.

  1. Cât timp se va plăti coplata

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va fi ceva temporar, la finalul anului 2013 urmând să realizeze o evaluare pentru a vedea dacă va continua să fie implementată.

  1. De ce se aplică coplata

Ministrul Sănătăţii spune că în acest fel se vor putea controla internările nejustificate, fictive si a raportarilor false.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO