Eveniment

CE, nelamurita cu un ajutor de stat la Ford

11.09.2008, 19:58 24

Comisia Europeana (CE) a demarat o investigatie formala privind intentia statului roman de a acorda unu ajutor de stat de 57 mil. euro uzinei Ford de la Craiova pentru formarea angajatilor, avand indoieli ca ajutorul asigura un avantaj suplimentar fata de programul normal derulat de companie.
"Comisia are indoieli cu privire la faptul ca ajutorul ar determina asigurarea unei formari suplimentare fata de cea pe care Ford ar organiza-o probabil in absenta ajutorului. Deschiderea unei anchete ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza. Aceasta nu aduce atingerea rezultatului procedurii", spun reprezentantii Comisiei, citati de Mediafax.
Purtatorul de cuvant al guvernului Camelia Spataru a declarat ieri ca investigatia forului european reprezinta o procedura standard in astfel de cazuri. "Este o procedura standard pentru un ajutor de formare care depaseste un anumit prag", a spus oficialul guvernamental.
La finele lunii aprilie, CE a aprobat acordarea unui ajutor de stat companiei americane, in valoare de 143 mil. euro pentru dezvoltare regionala. Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova, a declarat atunci pentru ZF ca in contractul de privatizare exista doua articole referitoare la acordarea de ajutoare de stat pentru dezvoltare regionala si training. El a mentionat ca institutia europeana este cea care va stabili nivelul pentru cel de-al doilea ajutor de stat, adica cel pentru training.
Ford a preluat anul trecut 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de CE, care a solicitat Romaniei sa recupereze un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO