Eveniment

CE propune investiţii în infrastructură de 50 mld. euro până în 2020

Autor: Anca Dumitrescu

20.10.2011, 00:00 97

Comisia Europeană a prezentat miercuri planuri de investiţii transfrontaliere în infrastructura rutieră, energetică şi de broadband în valoare de 50 de miliarde de euro, până în 2020, care să stimuleze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în ţările comunitare, transmite Reuters.

Cheltuielile totale cu aceste planuri, în intervalul 2014-2020, se vor ridica la numai 0,4% din PIB-ul anual al Uniunii Europene, dar CE se aşteaptă ca proiectele să atragă fonduri suplimentare, publice şi private. Preşedintele CE José Manuel Barroso a confirmat planurile de a crea "obligaţiuni ale proiectelor europene", menite să fie folosite pentru iniţiative specifice, în scopul generării de capital suplimentar în scopul construcţiei de noi infrastructuri.

Obligaţiunile vor fi emise de companiile implicate în proiecte de infrastructură, nu direct de către Comisie, dar fondurile UE şi ale Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) vor fi folosite la acoperirea parţială a riscurilor. Astfel, obligaţiunile vor deveni mai atractive pentru investitori precum companiile de asigurări şi fondurile de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels