Eveniment

Ce relatie este intre investitiile straine si cresterea economica - dependenta sau castig reciproc?

Ce relatie este intre investitiile straine si cresterea economica - dependenta sau castig reciproc?

Click pentru imaginea intreaga

20.06.2008, 20:24 259

"Romania se pregateste sa iasa din paradis, dintr-un excedent al fortei de munca am ajuns sa constatam efectele unui deficit de forta de munca, deficit care se va acutiza in perioada urmatoare. Trebuie mentionat ca acest deficit de personal este unul relativ si declarativ, pentru ca exista regiuni si orase in tara unde rata somajului este ridicata", a spus Paul Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii sociale.
Alaturi de decalajele existente la nivelul gradului de ocupare a fortei de munca, oficialul Ministerului Muncii a adaugat ca deficitul de generatie din ultimii aproape douazeci de ani va rezulta intr-o imbatranire a fortei de munca.
Chiar daca deficitul de forta de munca si infrastructura deficitara fac Romania tot mai vulnerabila in fata celorlalte state din Uniunea Europeana, investitiile straine directe au urcat pana la 3,21 mld. euro la finele lunii aprilie, comparativ cu 1,67 miliarde de euro la sfarsitul intervalului ianuarie-martie.
"Acoperirea deficitului de cont curent prin investitii nu va scadea sub 50% in acest an. Vom avea in 2008 investitii straine de peste 7 mld. euro, iar exporturile au o viteza de crestere mai mare decat a importurilor. Astfel, deficitul de cont curent in 2008 va fi de sub 14% din PIB", a estimat Constantin Chirca, director adjunct la Directia de Statistica a BNR, in cadrul seminarului.
Deficitul contului curent din primele patru luni a fost acoperit in proportie de 66,5% prin investitii straine directe. Potrivit datelor BNR, in primele patru luni ale anului deficitul de cont curent s-a situat la 4,84 miliarde de euro, mai mult cu 7,5% comparativ cu perioada similara din 2007.
Alaturi de impactul benefic al investitiilor straine asupra acoperirii deficitului de cont curent, reprezentantul BNR a semnalizat rolul pe care l-au jucat investitorii straini asupra evolutiei exportului de materii prime in ultimii cinci ani.
"Impactul investitiilor straine asupra economiei locale se vede si prin analizarea structurii exporturilor, comparand situatia din 2003 cu cea de anul trecut. Daca acum cinci ani confectiile detineau cea mai ridicata pondere in exporturi, de peste 22%, anul trecut masinile si echipamentele preiau conducerea, cu 22,2% din exporturile totale de marfuri", a continuat Chirca.
Daca in cele mai multe domenii de activitate capitalul strain este predominant, investitorii din Austria, Statele Unite ale Americii si Germania detinand primele trei pozitii, pe piata de avocatura capitalul autohton detine suprematia.
"Chiar daca in alte domenii de activitate capitalul strain este predominant, in ceea ce priveste piata romaneasca de avocatura, primele zece firme sunt case de avocatura cu capital autohton. Intrarea firmelor internationale de avocatura pe piata locala este un semnal pozitiv pentru cresterea businessului", afirma Mugur Filipescu, managing partner la Voicu&Filipescu.
Dar cat va mai dura aceasta crestere economica?
"Este posibil ca in urmatorii ani sa asistam la o incetinire a cresterii economice, fapt care nu trebuie judecat ca un semnal de alarma, ci ca un semn de maturizare a economiei romanesti. Cresterea economica de 8% se datoreaza decalajelor pe care Romania trebuie sa le recupereze, astfel ca pana in 2020 cresterea economica sa fie de 2-3%", a spus Vosganian.
Ministrul finantelor a subliniat ca cheltuielile bugetare ar trebui limitate cat mai mult deoarece in perioada urmatoare ritmul de crestere economica ar putea sa incetineasca. Cheltuielile bugetare ar trebui sa fie orientate spre obiective de investitii, nu spre cresterea salariilor, care poate avea efecte inflationiste. Principalul obiectiv al guvernului este ca deficitul bugetar sa ajunga la 0,9% din PIB pana in 2014.
Masurile pe care participantii la seminar le-au enumerat ca solutii de crestere a atractivitatii economice, dar si pentru evitarea supraincalzirii economice au fost legate de controlul inflatiei si de accelerarea procesului legislativ in directia adoptarii de legi care sa sprijine investitiile straine in Romania.
"Este necesara o reforma a sistemului fiscal, care nu inseamna doar reducerea valorica de impozite si taxe, ci in special o reducere a birocratiei si a numarului de taxe. Pe plan mondial, guvernele adopta tot mai mult solutia taxelor indirecte", a declarat Ruxandra Bandila, director de marketing si business development la PwC.
"Politicile interne de aderare la Uniunea Europeana au avut rol important asupra atragerii investitorilor straini. Politica fiscala, in special introducerea cotei unice de impozitare, a fost de asemenea un plus pentru Romania. Evolutia inflatiei si infrastructura ridica insa cele mai mari ingrijorari investitorilor straini", a spus Ioan Sturza, deputy CEO al Grupul Rompetrol.
In timp ce Kurt Strohmayer, membru al boardului Consiliului Investitorilor Straini (CIS), a afirmat ca investitorii straini sunt optimisti pe termen mediu si lung. Capacitatea de ansamblu a autoritatilor locale de a rezolva problemele structurale si incetinirea anumitor proiecte legislative ridica insa in randul investitorilor straini o serie de ingrijorari.
Guvernul a decis adoptarea unei legi care sa stabileasca domeniile de interes pentru investitii, respectiv crearea de locuri de munca, dezvoltarea regionala, eficienta energetica si industria prelucratoare.
Ministrul economiei si finantelor a precizat ca legea va stabili in principal criteriile de acordare a ajutoarelor de stat pentru investitori. In situatiile in care vor exista doua companii care solicita ajutor de stat pentru aceeasi activitate, facilitatile vor fi acordate celei care va activa in zona cu un somaj mai ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO