Eveniment

Ce spun marile companii si fondurile de investitii

18.09.2008, 19:51 22

"Lehman Brothers si Merrill Lynch erau bancile de investitii pentru care visai sa lucrezi dupa ce terminai o facultate ca Stanford sau Harvard, de exemplu. Ceea ce se intampla acum in State depaseste orice scenariu imaginat vreodata. Este incredibil. In opinia mea, cred ca aceasta criza a fost adancita si de evolutia pe care a inregistrat-o pretul titeiului mai ales in perioadele in care valoarea barilului de petrol a ajuns la niveluri apropiate de 150 de dolari. De acolo au inceput multe probleme. La noi piata de capital este bazata pe investitori straini, care acum decid cu ochii inchisi sa iasa. Oricine are acum lichiditati bune, crede ca cea mai buna miscare este aceea de a astepta. Chiar daca decizi sa investesti in companii solide, acestea pot sa scada pentru ca investitorii straini nu se vor repezi acum sa cumpere. Pe partea de imprumuturi, bancile sunt mai atente. Pentru clientii care nu au destule optiuni, se va constata o inasprire a conditiilor de creditare", spune Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom, precizand ca aceasta este o parere proprie si nu constituie punctul de vedere al companiei pe care o reprezinta.

Pazara, inainte de a prelua aceasta functie in cadrul Petrom, a lucrat timp de 2 ani in cadrul Salomon Brothers si a acumulat o experienta de 3 ani in cadrul Chase.

Cristian Nacu, partener la compania de investitii private Enterprise Investors, afirma: "Corectiile bursiere generate de criza financiara internationala nu afecteaza fondurile de private equity pentru ca acestea sunt in mare parte vanzatori pe Bursa, prin ofertele publice initiale (IPO-uri) pe care le deruleaza pentru companiile din portofoliu. Daca actualele corectii bursiere se vor prelungi pentru inca doi sau trei ani, de abia atunci ne putem pune problema ca scaderile afecteaza profitabilitatea fondului prin faptul ca se intarzie IPO-ul pana intr-un moment de piata favorabil. In ceea ce priveste criza de lichiditate din sectorul financiar international si nevoia de finantare a componentei de leverage din cadrul fondurilor de private equity, cred ca primele care vor fi afectate vor fi proiectele mari, care au sanse sa fie inghetate. Insa pe piata locala, numarul proiectelor de amploare derulate de fondurile de private equity nu este foarte ridicat".

 Mihai Sfintescu, director de investitii la 3TS Capital Partners, afirma ca era de asteptat sa existe o criza, insa nu de o asemenea magnitudine. "Va mai dura ceva pana sa se linisteasca apele in pietele financiare. La nivelul Romaniei, cred ca pe termen scurt vom asista la o crestere a aversiunii fata de risc, insa pe termem mediu si lung fundamentele economice arata bine. Efectul net asupra fondurilor de investitii este nesemnificativ. In cazul proiectelor noi pot fi insa avantaje pentru ca incet-incet piata se transforma si devine una a cumparatorilor. Fondurile vor putea sa fie mai selective in conditiile in care si multiplii vor fi mai accesibili", a continuat Sfintescu. Desi poate fi o perioada benefica pentru noi achizitii, "va fi mult mai mult de munca pentru adaugarea de valoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO