Eveniment

Ce spune Adama, care are in spate Lehman si Morgan Stanley

David Flusberg, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Adama

David Flusberg, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Adama: Majoritatea bancilor care activeaza in Romania nu sunt expuse, nefinantandu-se de pe piata americana. Finantarea bancara nu va disparea deoarece bancile vor avea nevoie sa ruleze banii.

18.09.2008, 19:53 30

David Flusberg, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Adama, care are printre actionari bancile americane de investitii Lehman Brothers si Morgan Stanley, lovite puternic de criza financiara, spune ca participatiile celor doua banci in companie sunt de aproximativ 5%, respectiv 10%, astfel ca Adama nu are in prezent dificultati financiare.

"Lumea este in zona furtunilor dar criza financiara nu este o noutate pentru cei care au urmarit situatia. Despre actionarii nostri, trebuie spus in primul rand ca Lehman Brothers are o participatie de 5%, astfel ca daca dispar maine, altcineva poate cumpara actiunile, chiar si printre actualii actionari ai companiei, si lucrurile merg inainte. Nu avem credite de la ei si nu sunt in consiliul de administratie al firmei. Cu Morgan Stanley situatia este putin diferita. Fondul care a investit in Adama este doar manageriat de Morgan Stanley, banii fiind stransi din alte surse din toata lumea. M-am intalnit chiar ieri (miercuri - n.r.) cu managerii fondului si nu aveau temeri ca si-ar putea pierde locul de munca", a declarat pentru ZF Flusberg.

Adama este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de ansambluri rezidentiale de pe piata locala, compania fiind implicata in 27 de proiecte pe piata locala, a caror dezvoltare implica investitii de circa 1,7 mld. euro. Printre actionarii companiei se mai numara si un alt fond american, Tiger Global, precum si fondul austriac de investitii Immoeast.

La fel ca majoritatea dezvoltatorilor imobiliari, Adama isi finanteaza cea mai mare parte a proiectelor prin intermediul bancilor, printre colaboratorii firmei numarandu-se jucatori precum Volksbank sau Bancpost. "Majoritatea bancilor care activeaza in Romania nu sunt expuse, nefinantandu-se de pe piata americana. Finantarea bancara nu va disparea deoarece bancile vor avea nevoie sa ruleze banii. Costul finantarilor pentru dezvoltatori este dat de costul cu care se imprumuta bancile la randul lor si riscul pe care si-l asuma la acordarea finantarilor. Primul element nu-l putem controla, astfel ca ar putea creste costul finantarilor, dar conteaza si ce firme le obtin", a mai declarat Flusberg.

Printre cele mai importante proiecte ale Adama pe piata locala se numara Edenia si Evocasa Armonia din Titan, Copou Bellevue din Iasi, Evocasa Viva din Brasov, Evocasa Completa din Bacau sau Evocasa Orizont din Ploiesti.

"Este important de stiut ca nu incepem constructia proiectelor daca nu avem finantari asigurate deoarece lucrul cel mai rau ce i se poate intampla unui dezvoltator este sa ramana cu proiectele blocate. In plus, avem si lichiditati importante, de ordinul zecilor de milioane de euro, in conturi", a mai spus Flusberg.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO