Eveniment

Cea mai grea intrebare: cand vom reveni la nivelul anului 2008?

25.02.2010, 23:09 29

Invitatii la sedinta de redactie ZF au cazut de acord ca spresfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012 pietele din care facparte si economia vor reveni la nivelul anului 2008. Intrebareaeste cat de diferita va fi economia acelui an si in ce vor constadiferentele.

Economistul-sef de la Raiffeisen Bank a spus ca important nueste cat de repede iesim din criza, ci cum iesim. "Economia trebuiesa creasca sanatos. Este nevoie de investitii, in primul rand. Lanivel guvernamental trebuie sa regandim politicile, suntem o tarade asistati social", spune Ionut Dumitru. Tot el sustine ca daca ajustarile in sectorul bugetar vor fi facute in prima parte aanului, in partea a doua o sa revina sentimentul deincredere

"Nu vom ramane in recesiune de-a pururi. Asa cum nici pecrestere economica nu vom fi permanent. Trebuie sa avem insa oeconomie mai flexibila", subliniaza Lucian Anghel, economist-sef laBCR. In 2009 am invatat o lectie. Sa sperem ca vom avea memoriasuficient de lunga pentru a ne aduce aminte aceasta lectie, s-aupus de acord invitatii ZF.

Anda Todor, managing partner al casei de avocatura Salans, spuneca scaderea cu 10-20% a businessului de anul trecut va firecuperata la sfarsitul anului acesta. "Vedem semne accentuate derevenire pe piata. In ceea ce priveste schimbarile care ar trebuisa aiba loc in economie, cred ca este nevoie de o prioritizare asectoarelor care pot sustine cresterea, ca de exemplu sectorulenergetic", a declarat ea.

Reprezentantul Ursus Breweries este de parere ca piata berii isiva reveni dupa anul 2012. "In prima parte a anului acesta se vasimti efectul disponibilizarilor din sectorul bugetar, dupa caredin vara va incepe sa isi revina usor consumul", a precizat el.

"O sa atingem in 2011 nivelul in euro al PIB-ului din 2008.Dorim ca ponderea serviciilor sa creasca, sa fie mai mare.Agricultura este prea mare ca pondere in PIB acum (8%), speram cavaloarea adaugata sa creasca, iar celelalte domenii sa creasca mairepede", a spus Lucian Anghel, adaugand ca spera ca industria sa-simajoreze ponderea in PIB (acum de circa 27%). El mai sustine caproductivitatea muncii va trebui sa creasca, mai ales ca inagricultura este foarte scazuta.

"2010 ar putea fi mai bun decat 2009. Din punct de vederemacroeconomic va fi cert mai bine. Insa economia reala va continuasa sufere probabil. Incertitudinile, sentimentul lipsei deincredere influenteaza consumul", a spus Lucian Anghel, adaugand cas-a inregistrat o crestere a economisirii.

El a mai adaugat ca nu exista solutie miraculoasa pe termenscurt si ca nu trebuie sa ne asteptam la lucruri miraculoase,spatiul de manevra fiind foarte limitat.

"Situatia financiara a companiilor s-a deteriorat, cifrele deafaceri au scazut si s-au inregistrat pierderi. Nu putem sa damcredite cand companiile nu au piata de desfacere", a declarat IonutDumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank Romania.

"In toate tarile din Europa increderea se recladeste, insa lanivelul consumatorului roman, gradul de neincredere este foartemare. Incertitudinea este legata si de ajustarea sectoruluibugetar. Sentimentul generat de asteptarile de crestere a somajuluise va vedea la nivelul consumului", a spus Ionut Dumitru.

Lucian Anghel, economist-sef al BCR, a spus ca platim nistegreseli facute in urma cu cativa ani. "Marile tari au iesit dinrecesiune cu ajutor guvernamental, spre exemplu in Germania au fostrealizate investitii in infrastructura pentru ca bugetul le-apermis", a spus Anghel. Pe ansamblu, consumul va fi in acest anapropiat de nivelul din 2009, apreciaza Anghel. Din punctul lui devedere prima parte a anului s-ar putea sa fie mai rea, iar a douaparte mai buna.

Potrivit prognozelor de crestere a PIB ale Fondului MonetarInternational (FMI), Romania va recupera de-abia in 2012 scadereaeconomica provocata de criza, analistii bancilor raman insa maioptimisti si vad revenirea la nivelul PIB in euro din anul 2008inca din 2011, inclusiv pe seama intaririi leului. FMI estimeaza caProdusul Intern Brut va creste anul acesta cu 1,3%, anul viitor cu4,7%, iar in 2012 cu 5,7%. In 2008 PIB-ul a fost de 137 mld. euro,in 2009 de doar 121 mld. euro, urmand ca in 2012 sa ajunga la 145mld. euro daca ratele de crestere estimate de FMI si Guvern se vorindeplini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO