Eveniment

Cea mai mare scadere a productiei industriale din ultimii trei ani

Cea mai mare scadere a productiei industriale din ultimii trei ani

Productia industriala este cel mai important indicator pentru mersul de ansamblu al economiei, fiind puternic corelat cu cresterea PIB

08.12.2008, 19:43 20

Reducerea productiei industriale cu 3% in octombrie, fata de luna similara a anului trecut, marcheaza cel mai mai important declin din ultimii trei ani, dupa ce in august s-a micsorat cu 1,5%.

Productia industriala este cel mai important indicator pentru mersul de ansamblu al economiei, fiind puternic corelat cu cresterea PIB, iar analistii anticipeaza si pentru urmatoarele doua luni reculul acestei componente cu impact asupra dinamicii economiei. Totodata, estimeaza o decelerare a consumului ca urmare a sustinerii mai reduse prin credite si cresteri salariale si prognozeaza o scadere sau chiar o corectie a activitatii din comertul cu amanuntul, care se va simti mai puternic la inceputul anului viitor.
"Industria este afectata foarte mult de recesiunea din zona euro si de cererea externa in scadere. Vestile venind din industrie si constructii nu sunt tocmai bune", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Astfel, industria este de asteptat sa inregistreze in continuare rate foarte mici de crestere si chiar scaderi, iar constructiile au incetinit substantial in luna octombrie, in special componenta de constructii rezidentiale, asteptarile privind activitatea in constructii fiind de asemenea foarte pesimiste, a explicat Dumitru.
Lucian Albu, directorul Institului National de Prognoza din cadrul Academiei Romane, a explicat ca "scaderea productiei industriale este deja alarmanta pentru cazul lunii octombrie, aceasta fiind in trecut una de relansare a productiei dupa lunile de vara, cu performante mai slabe, de regula".
Cauzele sunt multiple, ele derivand insa din impactul negativ al propagarii crizei financiare internationale si, respectiv, al celei pe partea reala a economiei cu care se confrunta, tot mai accentuat in ultima vreme, principalii parteneri comerciali ai Romaniei, in special cei din Uniunea Europeana.
Comertul a continuat sa creasca, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, urcand in primele zece luni cu 15,7%, fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce in octombrie cresterea a fost de 8,6%, comparativ cu aceeasi luna din 2007.
In intervalul ianuarie-octombrie, vanzarile de produse nealimentare au urcat cu 18,3%, iar cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 12,6%.
Incetinirea industriei a fost vizibila inca din trimestrul al treilea, industria, excluzand constructiile, decelerand semnificativ si reducandu-si la jumatate avansul, de la 6,1% in trimestrul al doilea la 2,9% in intervalul iulie-septembrie.
Scaderea productiei industriale din octombrie a fost determinata de industria prelucratoare, care a coborat cu 4,6%, in timp ce celelalte doua sectoare industriale, energia electrica si termica, gaze si apa, si industria extractiva au crescut cu 11,8%, respectiv 6,2%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele zece luni, productia industriala a crescut cu 3,9% fata de perioada similara a anului trecut, avansul fiind sustinut de toate sectoarele. In octombrie, comparativ cu luna precedenta, productia industriala a inregistrat o scadere pe ansamblu cu 0,7%. La nivelul intregului an 2008 insa rezultatele vor arata inca un ritm ridicat de crestere fata de anul anterior, avand in vedere ponderea relativ limitata a ultimului trimestru in totalul anual, a explicat Albu.
El estimeaza ca, pentru primul trimestru din 2009, avand in vedere previziunile de accentuare a efectelor propagarii crizei internationale asupra mediului economic national, se poate prelimina deja un recul semnificativ.
Perioada care va urma pana la finele trimestrului al doilea din anul viitor va fi decisiv, conform opiniei majoritatii specialistilor internationali, pentru aprecierea iesirii din actuala criza sau pentru intrarea intr-o criza de lunga durata, neexperimentata inca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial de catre economia mondiala.
 
Plus 22% pentru salariu mediu net
Salariul mediu net a urcat in octombrie la 1.327 de lei (circa 355 de euro), cu 22,4% peste nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Calculata in euro, cresterea salariului mediu net din octombrie a fost de numai 9,5% fata de octombrie 2007. Cele mai mari salarii le-au avut angajatii din transporturi aeriene - 3.229 de lei (circa 863 de euro), cu 16% peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Locurile urmatoare in clasamentul celor mai mari salarii revin celor care lucreaza in banci, cu 2.935 de lei (785 de euro), mai mult cu 12% fata de octombrie 2007, in industria tutunului - 2.437 de lei (652 de euro), cu un plus anual de 13%, si in informatica - 2.399 de lei (641 de euro), cu 28% peste nivelul din octombrie 2007. Comparativ cu luna septembrie, cele mai mari crestreri salariale s-au inregistrat in octombrie in invatamant si sanatate, cu 12,4%, respectiv 12,3% mai mult, ca urmare a aplicarii ordonantei privind cresterile salariale din cele doua domenii. Miruna Lebedencu
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO