Eveniment

Cea mai proastă veste. Când ar putea reveni viaţa la normal după pandemie? În cel mult 7 ani, la actuala rată de vaccinare, spun specialiştii

Cea mai proastă veste. Când ar putea reveni viaţa la...

Autor: Mediafax

08.02.2021, 10:01 420

Când ar putea lua sfîrşit pandemia? Răspunsul ţine cont de rata vaccinării, în condiţiile în care specialişti precum Anthony Fauci au sugerat că va fi nevoie de o acoperire de 70% până la 85% a populaţiei pentru ca lucrurile să revină la normal. 

Conform Bloomberg’s Vaccine Tracker, Israelul, ţara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni, SUA va atinge pragul de Anul Nou 2022 iar China peste 7 ani.

La actuala rată a vaccinării, conform Bloomberg, România va atinge pragul de 75% în 2,6 ani, Franţa în 3,9 ani, Italia în 2,8 ani, Spania în 3,1 ani, Germania în 3,2 ani iar Canada în 9,7 ani.

Calculatorul Bloomberg oferă datele valabile în prezent, şi nu ţine cont de creşterea numărului de vaccinări, care va duce la reducerea timpul necesar pentru a atinge pragul de 75%.

Ritmul se va accelera mai mult pe măsură ce vor fi disponibile mai multe vaccinuri. Unele dintre cele mai mari centre de producere a vaccinurilor din lume, din India şi Mexic, abia au început producţia. Peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de ţări prin intermediul a peste 100 de acorduri. Doar o treime din ţări şi-au început chiar campaniile de vaccinare.

În comunitatea ştiinţifică, există definiţii contradictorii pentru momentul în care se realizează imunitatea de grup. Unii specilişti cred că acest lucru ar putea începe cu mult înainte ca 75% dintre oameni să fie complet vaccinaţi. Alţii îl definesc ca fiind momentul în care focarele nu se mai susţin. De exemplu, chiar dacă există o mulţime de cazuri într-o comunitate nevaccinată, imunitatea restului împiedică răspândirea bolii.

Noul vaccin de Johnson & Johnson a arătat recent rezultate pozitive folosind o singură doză, într-un studiu clinic amplu, ceea ce va grăbi procesul de atingere a imunităţii de grup, calculat acum la două doze de persoană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO