Eveniment

Cel mai dur mesaj spre un investitor străin: Să dispăreţi de pe piaţa românească dacă veniţi cu ameninţări. Guvernul să ia rafinăria Lukoil

Traian Băsesc, preşedintele României

Traian Băsesc, preşedintele României

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2014, 00:06 2388
Pentru prima dată în cei 25 de ani de capitalism din România se pune problema naţionalizării unei companii vândute de stat către un investitor strategic. „Ia plecaţi, băieţi“, le-a spus ieri preşedintele Traian Băsescu ruşilor de la Lukoil după ce în urmă cu o zi al doilea cel mai puternic om din grupul rusesc a spus într-o conferinţă la Ploieşti că a negociat cu procurorii din România un compromis în ceea ce priveşte sechestrul pus asupra rafinăriei, ameninţând că dacă acest compromis nu va fi pe placul Moscoveri, azi vor pune lacătul la rafinăria cumpărată în 1998 cu 53 de milioane de dolari. Ruşii sunt în mijlocul unui scandal de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul a fost estimat la 230 de milioane de euro.

„Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl replătim şi di­ferenţa, cât a costat retehnologizarea, o ana­lizăm după ce constatăm dacă evaziunea fiscală şi spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost cumva mai mare“, a spus Băsescu.

Este pentru prima dată când un astfel de mesaj este dat de la cel mai înalt nivel în contextul în care România, la sfaturile primite de la instituţiile financiare internaţionale, a vân­dut cea mai mare parte din sectorul energetic local, şi-a spart sistemul de producţie de energie pentru ca azi cărbunii să concureze cu energia hidro, a vândut distribuţiile de energie şi producţia de petrol, în timp ce în regiune fiecare stat şi-a protejat activele strategice.

Pe de altă parte, este şi o premieră din partea unui investitor străin să spună public că a negociat compromisuri cu procurorii din România şi să ameninţe că pune lacătul pe active dacă acţionarii nu găsesc acest compromis convenabil. Nu este pentru prima dată când nume grele de investitori sunt implicate în dosare cu acuzaţii grave.

Anul acesta, italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie local, au fost acuzaţi că alături de ANRE şi Electroalfa, furnizor de echipamente pentru energie, şi-ar fi însuşit câştiguri necuvenite suportate prin facturile a 1,2 mil. clienţi. Nemţii de la E.ON au fost şi ei în mijlocul unui scandal privind furturile de energie. De fiecare dată, răspunsul celor implicaţi a fost că vor colabora cu procurorii pentru continuarea investigaţiilor şi nu au fost însoţite de ameninţări.

Prin declaraţiile făcute ieri, Traian Băsescu îşi reconfirmă poziţia adesea acidă în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia. Cu toate acestea, şeful statului a avut de-a lungul timpului şi critici asupra unor investitori occidentali, precum OMV Petrom. Recent, Băsescu i-a transmis acţionarului majoritar al Petrom, austriecilor de la OMV, că va fi partenerul României atâta timp cât interesul ţării noastre va fi servit cu prioritate. În 2012, tot Băsescu spunea că a rupt orice legătură cu Petrom, spunând că politica de preţuri a companiei este incorectă. Deşi nu se poate vorbi despre o situaţie similară ca în cazul unei eventuale naţionalizări a rafinăriei Petrotel, sunt anumiţi paşi făcuţi de statul român de la începutul anului care pot indica o strategie de regrupare a acestor active ener­getice. Astfel, Nuclearelectrica şi Electrica ar putea participa la răscumpărarea a două dintre fostele filiale Electrica scoase acum la vânzare de italienii de la Enel. Totodată, Nuclear­electrica ar putea integra Compania Naţională a Uraniului pentru a avea tot lanţul nuclear, de la extracţia de uraniu până la producţia de energie şi evenutual distribuţia acesteia în cazul în care compania va prelua şi una dintre fostele filialele Electrica scoase la vânzare de Enel.

Reacţia preşedintelui vine după ce cu o zi în urmă, al doilea om ca importanţă din grupul Lukoil, Vladimir Nekrasov, prim-vice­preşe­dinte pe rafinare, marketing şi distribuţie, a spus într-o conferinţă de presă ţinută la Petrotel că grupul rusesc a negociat cu procurorii din România un compromis privind sechestrul care a fost pus pe activele rafinăriei.

„Am ajuns la un compromis pe care îl voi raporta mâine conducerii Lukoil, iar dacă vom avea acceptul vom reporni rafinăria, altfel nu. Termenul limită este vineri (azi – n.red.), până la finalul zilei“, a spus Nekrasov miercuri, pe 8 octombrie, în cadrul conferinţei de presă.

La acest eveniment, ruşii nu au permis presei să facă fotografii, iar jurnaliştii au fost rugaţi să-şi lase telefoanele mobile la intrarea în sala de conferinţă. Deşi evenimentul a fost programat pentru ora 12:30, conferinţa a înce­put cu o întârziere de aproape patru ore. La con­ferinţă au participat doar 5 jurnalişti, selec­taţi în prealabil de biroul de presă al Luk­oil din Moscova. Unitatea era complet închisă.

Rafinăria Petrotel-Lukoil a fost vândută de statul român în 1998 către ruşii de la Lukoil cu 53 de milioane de dolari. Aceasta este a treia rafinărie ca dimensiune din România, având o capacitate de 2,4 milioane de tone anual. Unitatea are circa 470 de angajaţi şi din 2008 a strâns piederi de 580 de milioane de euro. Azi, ruşii sunt implicaţi într-un dosar în care sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul este evaluat la 230 de milioane de euro. 

„Aşa ceva face Putin în ţară, nu într-o ţară a Uniunii Europene - comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor şi va trebui să ne comportăm la fel. Lukoil nu poate să spună: «închid că vreau eu pentru că am probleme cu justiţia, eu închid şi vă pedepsesc, vă las în şomaj, vă afectez şi Oltchimul, pentru că aşa vreau eu, că sunt Lukoil». Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească dacă asta îi este abordarea. România este stat de drept, legea se aplică tuturor, egal“, a mai spus Băsescu.

Dincolo de rafinăria Petrotel, ruşii mai au pe piaţa locală şi 300 de benzinării. De-a lungul anilor, prezenţa Lukoil a fost extrem de discretă, reprezetanţii companiei având apariţii rare în presă şi răspunzând solicitărilor cu multă greutate.

„Justiţia noastră, în primul rând, este în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi Doamne-fereşte! să se cedeze la ea, pentru că mâine o să aflăm că nici OMV-Petrom nu mai are profit, nici Rompetrolul nu mai are, nu mai face nimeni profit în ţara asta, că aşa se poartă dacă eşti străin. Deci, este un lucru pe care Guvernul trebuie să-l analizeze cu toată seriozitatea, nu e joacă, iar îndrăzneala celor care au dat mesajul că «ne gândim până vineri şi vedem dacă nu terminaţi cu chestiile astea, cu justiţia, cu procurorii, noi plecăm». Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului! Plecaţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria. Bun. Vă mulţumesc, vă doresc o zi bună!“, a mai spus şeful statului.

 

Ce crede preşedintele despre companiile străine care raportează pierderi sau un profit mic

+ „Suntem în faţa unui şantaj, iar dacă cedăm, aflăm că mâine nimeni nu mai are profit în ţara asta, că aşa se poartă dacă eşti străin“, a adăugat preşedintele Băsescu, la finalul declaraţiei de o duritate fără precedent făcută la adresa reprezentanţilor Lukoil.

+ Şeful statului a subliniat că Lukoil nu este singura companie străină care raportează pierderi sau profituri foarte mici în România.

+ „Justiţia noastră, în primul rând, este în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi Doamne-fereşte! să se cedeze la ea, pentru că mâine o să aflăm că nici OMV-Petrom nu mai are profit, nici Rompetrolul nu mai are, nu mai face nimeni profit în ţara asta, că aşa se poartă dacă eşti străin. Deci, este un lucru pe care Guvernul trebuie să-l analizeze cu toată seriozitatea, nu e joacă, iar îndrăzneala celor care au dat mesajul că «ne gândim până vineri şi vedem dacă nu terminaţi cu chestiile astea, cu justiţia, cu procurorii, noi plecăm». Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului! Plecaţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria“, a declarat Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO