Eveniment

Cel mai prost trimestru din ultimii zece ani. Avem sanse sa ne revenim in trimestrul II. Ce parere aveti?

18.05.2009, 00:00 28

Economia Romaniei a inregistrat o ajustare de 6,4% in primul trimestru din acest an, iar amplitudinea scaderii a luat prin surprindere analistii, acestia considerand ca surpriza neplacuta a venit de la sectorul serviciilor, care a inregistrat o contractie destul de puternica.

Scaderea din economie este reflectata si de analiza rezultatelor raportate de companiile de pe Bursa pe primul trimestru, care indica o scadere a afacerilor de 20%, excluzand sectorul financiar, si profituri in scadere cu 80%. ZF a analizat rezultatele a 89 de companii din zece sectoare mari de activitate.
Rezultatele de pe Bursa ofera si o imagine de ansamblu a economiei, indicand care sectoare de activitate au fost cele mai afectate, in conditiile in care Institutul National de Statistica (INS) nu a publicat inca defalcarea PIB pe sectoare de activitate.
Din analiza realizata de ZF rezulta ca industria metalurgica a fost printre cele mai puternic lovite, afacerile cumulate ale companiilor din sector scazand cu 35% fata de primul trimestru din 2008.
Pe segmentul de constructii si materiale de constructii, scaderea a fost de 19%, in timp ce sectorul de petrol si energie a pierdut 17% la nivelul cifrei de afaceri.
Industria farmaceutica a fost singura care a crescut in primul trimestru, afacerile producatorilor de medicamente urcand cu 21%.
Potrivit datelor preliminare publicate de INS, economia Romaniei a scazut in primele trei luni ale anului cu 6,4%.
"Situatia economica este mai rea decat se asteptau analistii, iar perspectivele economiei in perioada urmatoare nu sunt unele favorabile. Pe rate anuale declinul va deveni mai accentuat", sustine Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. In aceste conditii, ramane incerta atingerea tintei convenite pentru acest an cu FMI si CE, respectiv o contractie a economiei de 4%.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO