Eveniment

Cele mai valoroase companii premiate la Gala ZF 2006 au o valoare de piata de 30 mld. euro

Cele mai valoroase companii premiate la Gala ZF 2006 au o valoare de piata de 30 mld. euro

Roland Berger, presedintele boardului companiei Roland Berger Consultants: "Pentru a ramane competitive, companiile romanesti trebuie sa integreze noi strategii pentru a sustine cresterea pe termen lung, cum ar fi inovatia, dezvoltarea de retele si internationalizarea afacerii."

16.11.2006, 19:55 63

Ziarul Financiar a acordat marti seara, in cadrul Galei anuale ZF, sapte premii pe baza anuarului "100 cele mai valoroase companii romanesti", cinci la categoria "cele mai valoroase companii" si doua premii speciale. Petrom, BCR, Orange, Vodafone si BRD au fost castigatoarele la categoria "cele mai valoroase companii de pe piata romaneasca, din punctul de vedere al valorii de piata. Banca Transilvania a primit premiul pentru "cea mai valoroasa companie cu capital privat romanesc", iar grupul RCS&RDS, pentru "cea mai valoroasa companie dintre tinerele companii".
Clasamentul realizat de Ziarul Financiar a avut la baza capitalizarea bursiera la companiile listate si date financiare pe ultimii ani, nivelul datoriilor, cotele de piata si valoarea tranzactiilor care au avut loc in ultima perioada pe acelasi domeniu pentru celelalte companii.
Valoarea de piata totala a firmelor se ridica la 75 de miliarde de euro, primele 14 clasate depasind fiecare nivelul de un miliard de euro.
Un sfert din companiile incluse in clasament activeaza in domeniul energiei, urmatoarele sectoare fiind cel financiar, serviciile si industria. Primele cinci locuri in zona energiei sunt ocupate de Petrom, Hidroelectrica, Romgaz Medias, Electrica Muntenia Sud si Electrica Transilvania Sud, in timp ce in zona financiara cele mai valoroase companii sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, HVB Tiriac si Banca Transilvania.
Primele trei companii de pe piata serviciilor sunt Metro Cash&Carry, Aeroportul International Henri Coanda si Interbrands, iar cele trei companii care domina industria sunt Mittal Steel, Alro si Dacia Renault. Pe segmentul bunurilor de larg consum, cele mai mari valori au fost consemnate la filialele locale ale Coca-Cola, Procter&Gamble, British American Tobacco, Brau Union si Philip Morris.
La eveniment a participat si Roland Berger, fondatorul si presedintele boardului companiei de consultanta Roland Berger Consultants ce a sustinut o prezentare despre "Efectele globalizarii asupra Romaniei si companiilor romanesti".
"Pentru a ramane competitive, companiile romanesti trebuie sa integreze noi strategii pentru a sustine cresterea pe termen lung, cum ar fi inovatia, dezvoltarea de retele si internationalizarea afacerii". Acesta a fost unul dintre sfaturile pe care Berger le-a dat companiilor romanesti care doresc sa-si pastreze competitivitatea odata cu aderarea la Uniunea Europeana.


Petrom: Mariana Gheorghe, CEO
Cu o valoare de piata de aproximativ 9 miliarde de euro, Petrom, cea mai mare companie romaneasca, este si cel mai valoros activ autohton, depasindu-si primul competitor la suprematia topului celor mai valoroase companii cu circa 3 miliarde de euro.


BCR: Nicolae Danila, presedinte
BCR se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai valoroase companii, cu o valoare de piata de 6 miliarde de euro. De altfel, BCR este singura banca de top a carei valoare a fost confirmata recent printr-o tranzactie: austriecii de la Erste Bank au acceptat sa plateasca, in toamna trecuta, 3,75 miliarde de euro pentru un pachet de 62% din actiuni.


Orange: Amalia Fodor, PR managerOperatorul de telefonie mobila, Orange, se situeaza pe locul al treilea in topul celor mai valoroase companii, cu o valoare de piata de 4,81 miliarde de euro. Pentru prima oara in istoria companiei, anul acesta, cifra de afaceri va sari de pragul de un miliard de euro, in conditiile in care numarul de clienti Orange a ajuns deja la 7,5 milioane de clienti, in crestere cu 20,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


RDS&RCS: Ovidiu Ghiman, director comercial
RCS&RDS a inceput ca un simplu operator de televiziune prin cablu, ajungand in acest moment sa fie un jucator important in piata locala de telecomunicatii., "Grupul RCS&RDS va lansa in luna februarie a anului viitor serviciile de telefonie de generatia a treia (3G), dupa ce compania a castigat in aceasta toamna una dintre licentele scoase la licitatie de statul roman", a declarat Ovidiu Dima, director comercial al RDS&RCS, la GALA ZF.


Banca Transilvania: Robert Rekkers, directorul general
Banca Transilvania a reusit sa creasca agresiv in ultimii ani, devenind astfel singura banca cu capital privat local din topul primilor zece jucatori din sistem. Cu o cota de piata semnificativa, care o pozitioneaza pe locul noua in topul jucatorilor din sistem si o calitate buna a activelor, BT este o tinta de achizitii in special pentru grupurile straine care vor sa patrunda pe piata locala. Cu toate acestea, managementul a aratat in repetate randuri ca actionarii au agreat un plan de dezvoltare pana in 2008, ceea ce se traduce prin faptul ca banca nu este de vanzare.


Vodafone: Ken Campbell, chief marketing officer
Operatorul de telefonie mobila Vodafone s-a clasat pe locul al patrulea in topul celor mai valoroase companii, cu o valoare de piata estimata la 4,33 miliarde de euro. Pentru anul acesta, cifra de afaceri a companiei va atinge un miliard de euro.


BRD: Sorin Popa, director general adjunct
BRD- Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem, se situeaza pe locul cinci in topul companiilor din Romania. In momentul in care a fost facut clasamentul, banca avea o valoare de 3,75 miliarde de euro, plecand de la un pret de 18,1 lei pentru o actiune. La Bursa, BRD este cotata acum la 19,1 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO