Eveniment

CEROPE: Prioritatea postaderare este pregatirea pentru euro

28.05.2007, 16:05 15

Convergenta, competitivitatea si politicile economice referitoare la demografie si piata muncii sunt principalele prioritati ale Romaniei in perioada postaderare, considera expertii Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), intr-un studiu realizat pe aceasta tema.
In afara de convergenta nominala, care implica respectarea criteriilor pentru adoptarea euro, studiul subliniaza nevoia unei convergente reale, o prindere din urma ("catching-up") a statelor membre ale UE.
Convergenta nominala presupune respectarea criteriilor de la Maastricht, care vor permite intrarea in ERM2, anticamera euro, in 2012 si adoptarea euro in 2014. In schimb, convergenta reala ar trebui sa vizezein primul rand zona rurala, care inregistreaza cele mai mari distante fata de restul statelor din EU, conform studiului CEROPE.
Despre drumul pana la euro, expertii arata ca perioada de stationare in ERM2 ar trebui redusa pana la minimul necesar de doi ani, pentru ca "nu ofera avantaje respectivei economii, ci dimpotriva". In aceasta perioada (2012-2014), cei de la CEROPE considera ca Banca Nationala ar trebui sa-si modifice politica de la tintirea inflatiei la tintirea cursului deschimb, chiar daca aceasta modificare de viziune ar putea fi "un usor prejudiciu adus inflatiei". Pentru a ajunge acolo, studiul arata ca cele mai dificile criterii de indeplinit ar fi cele legate de reducerea inflatiei si mentinerea deficitului bugetar la circa 1% din PIB in toata aceasta perioada.
Pentru intreaga perioada de postaderare, spun cei de la CEROPE, o crestere de competitivitate a economiei poate fi realizata numai prin cresterea investitiilor, continuarea liberalizarii, imbunatatirea mediului de afaceri si reducerea birocratiei.
La fel de importante, considera expertii CEROPE, sunt politicile demografice si de ocupare. De exemplu, studiul propune aplicarea de politici economice pe regiuni si sectoare economice, care sa previna aparitia unor dezechilibre majore in anumite zone ale tarii sau in anumite industrii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO