Eveniment

CEZ, Electrabel si E.ON fac primele investitii private in productia de energie, de 2 mld. euro

24.09.2008, 19:15 65

Companiile Electrabel (Belgia) si CEZ (Cehia) au fost anuntate ieri oficial castigatoarele licitatiei organizate de Termoelectrica pentru asocierea in vederea constructiei unor grupuri noi de productie a electricitatii la unitatile Borzesti si Galati. Acestea reprezinta primele investitii private de anvergura in sectorul local de producere a energiei electrice.
Fiecare grup nou va avea o capacitate de aproximativ 400 MW, ceea ce implica investitii individuale de circa 400 mil. euro, desi, initial, acestea erau estimate la 700 - 900 MW, ceea ce insemna un nivel dublu de investitii.
In afara de Electrabel si CEZ, germanii de la E.ON vor construi la Braila, tot in parteneriat cu Termoelectrica, o unitate de 800 MW printr-o investitie de un miliard de euro. Aceasta a fost prima astfel de asociere cu Termoelectrica anuntata, si pana in prezent are cea mai mare valoare.
"Ceea ce s-a anuntat azi (ieri - n. red.) reprezinta doar un acord preliminar. Vor mai urma runde de negocieri cu Termoelectrica si doar in urma studiului de fezabilitate se va stabili capacitatea concreta a viitoarei unitati de la Galati. Puterea poate sa varieze, chiar si peste cei 400 MW anuntati, dar aceasta a fost oferta noastra initiala. Credem ca negocierile si studiul de fezabilitate vor dura o perioada de 5-6 luni, moment in care vom avea date concrete despre aceasta investitie. In urma concluziilor, credem ca unitatea, care va functiona pe gaze, va intra in functiune in 2-3 ani", a spus Doru Voicu, business develeopment manager in cadrul CEZ Romania.
La Borzesti, Electrabel si Termoelectrica vor construi un grup nou de productie a energiei electrice de 400 MW, investitie de circa 400 de milioane de euro.
"Nu mai tin minte cand s-a pus ultima data in functiune un grup termo de o asemenea amploare. Cred ca eram foarte tanar", spune Voicu (40 de ani).
Potrivit lui Ovidiu Pop, fost director general in cadrul Termoelectrica, actualul reprezentant pe piata locala al companiei energetice germane Verbund, de la punerea in functiune a unui grup de peste 300 MW au trecut aproape 25 de ani.
"Nu gresim daca spunem ca ultimul grup de peste 300 MW a fost pus in functiune in urma cu 25 de ani. De atunci, cel mai recent a fost grupul de 150 MW de la Paroseni finalizat in septembrie 2006", a precizat fostul director al Termoelectrica.
Actuala conducere a companiei nu a putut fi contactata.
In afara de Galati, Borzesti si Braila, Termoelectrica mai are de incheiat un parteneriat la Doicesti. Noua societate mixta care va fi infiintata de Termoelectrica cu una dintre companiile Electrabel si Mechel (Rusia), care au fost admise in faza finala a negocierilor, va constui un grup de 450 MW.
"Suntem in evaluare (la Doicesti, n.r.)", a spus Varujan Vosganian, ministrul eceonomiei si finantelor. El a adaugat ca Termoelectrica si filiala acesteia Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) au in derulare proiecte de constructie sau de modernizare a unor unitati care cumuleaza 3.000 MW, investitiile necesare acestor proiecte ridicandu-se la 3-3,5 miliarde euro. In total, Vosganian spune ca investitiile in sectorul energetic vor ajunge la 7-8 mld. euro in urmatorii patru ani, incluzand proiecte precum reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sau unitatile de productie pe care Petrom sau Alro doresc sa le construiasca. Valoarea este de doua ori mai mica fata de suma de 12-15 mld. euro anuntata de Vosganian cu doar cateva zile in urma. 
 
 
CEZ
 
  •  Impreuna cu Termoelectrica, cehii vor dezvolta la Galati un greenfield de circa 400 MW, investitie care se ridica la 400 mil. euro;
  • Grupul a cumparat recent un proiect eolian in Dobrogea, cel mai mare care se dezvolta pe plan european, valoarea investitiilor ridicandu-se la 1,1 mld. euro;
  • Cehii detin cea mai mare companie de furnizare si distributie a energiei electrice dupa numarul de clienti, fosta Electrica Oltenia;
  • Este una din cele sase companii straine selectionate de Nuclearelectrica pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.
 
Electrabel
 
  • Belgienii vor investi aproximativ 400 de milioane de euro in unitatea termo de la Borzesti, noul grup urmand sa aiba circa 400 MW;
  • Planurile lor prevad constructia unei centrale de 800 MW cu posibilitatea extinderii pana la 1.600 MW la Constanta;
  • Electrabel a ramas impreuna cu Mechel (Rusia) in cursa pentru realizarea unui nou grup energetic la termocentrala de la Doicesti;
  • Compania se afla in prezent in negocieri cu Nuclearelectrica pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO