Eveniment

CFA: Mai degraba un curs usor depreciat decat dobanzi mari la lei. Cum comentati?

19.11.2009, 23:10 36

Este de preferat o depreciere usoara, nu una excesiva, acursului de schimb, care sa reduca presiunea pe dobanzile la lei,decat sa fie tinut cursul de schimb fix si sa creasca dobanzile lalei (Banca Nationala cumpara lei din piata pentru a apara cursul -n.r.), a spus in nume propriu Nicolaie Alexandru-Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank, intr-o dezbatere in cadrulevenimentului CFA Charter Awards de inmanare a diplomelor deanalist financiar recunoscut international.

"N-as pune accent pe permiterea sau facilitarea deprecieriicursului de schimb. Dar un curs de schimb flexibil astfel incat sanu creasca rata de dobanda este de preferat", a mai spusChidesciuc, unul dintre cei 11 analisti care au primit miercuriseara diploma recunoscuta international.

Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania din octombrie 2009, apus in discutie daca exista vreo legatura intre o scadere economicabrutala si un curs fix, care nu poate sa preia din impaculrecesiunii. "In Polonia, cursul s-a depreciat de la 3,1 la 5zloti/euro, dar a fost o crestere economica pozitiva. Letonia areun regim de curs fix, iar scaderea economica a fost de 18%",exemplifica Codirlasu.

"Nu cred ca Polonia a reusit sa aiba crestere economica doarprintr-un curs depreciat, ci si prin structura economiei pe care oare", puncteaza Chidesciuc. Analistii CFA au explicat de asemeneaca in conditiile in care 60% din creditul neguvernamental este invaluta, nu ar fi de dorit o depreciere brutala a cursului. Maimult, exporturile reprezinta doar o treime din PIB, ceea ceinseamna ca deprecierea leului nu ar impulsiona prea mult crestereaeconomica.

In septembrie-noiembrie, dealerii s-au confruntat cu o seceta delei, absorbiti de BNR pentru a apara cursul de schimb, fapt care apus presiune pe cresterea dobanzilor interbancare la 10% pe an.Asociatia CFA Romania are in prezent 83 de membri, dintre care 75detinatori ai titlului CFA (au admis toate cele trei niveluri aleexamenului).

Aproape jumatate au varsta intre 31 si 35 de ani, 66% suntbarbati si 41% lucreaza in banci si investment banking. Laceremonia de anul acesta, au primit titlul de CFA 11 analisti, alti10 urmand sa-l primeasca dupa ce analiza aplicatiei va fifinalizata de catre CFA Institute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO