Eveniment

Cheltuielile cu asigurari de sanatate private, integral deductibile?

07.06.2004, 00:00 70



Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate vor fi deductibile integral si nu doar in limita a 400 de euro pe an, conform Legii asigurarilor private de sanatate publicate la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial.



Limita de 400 de euro a fost stabilita de catre Codul Fiscal, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie anul acesta. Nu este clar care din legi va fi aplicata. Reprezentantii Ministerului Finantelor afirma, asa cum este prevazut expres in Cod, nici o prevedere contrara reglementarilor sale nu poate fi aplicata. In aceste conditii, este cel putin surprinzator cum de a trecut legea in actuala formula de Consiliul Legislativ si expertii in legislatie din Parlament, cu o prevedere care contrazice o lege deja existenta. Limita de deductibilitate de 400 de euro pe an pentru acest tip de cheltuieli a fost adoptata ca atare in Senat si a fost scoasa la Camera Deputatilor, ca urmare a votului Comisiei de Mediere.



Deductibilitatea inseamna ca aceste cheltuieli vor putea fi scazute din veniturile impozabile. Astfel, impozitul platit statului se diminueaza cu o suma egala cu rata de impozitare inmultita cu primele platite in contul politei de asigurai private de sanatate.



Veniturile la bugetul statului scad putin daca nu exista o limita a deductibilitatii.



De exemplu, in cazul extrem ca ar fi un milion de contribuabili cu o medie anuala a cheltuielilor pentru asigurari private de sanatate de 1000 de euro, bugetul statului ar pierde in loc de maxim 160 milioane de euro pe an (in cazul 400 de euro deductibilitate) maxim 400 milioane de euro pe an. Bugetul statului este de circa 6,2 miliarde euro in 2004. Minusurile ar fi insa compensate din impozitul pe profit al companiilor de asigurari si al furnizorilor de servicii private de sanatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO