Eveniment

Cine e de vina pentru ca Romania a ajuns sa apeleze la FMI?

16.03.2009, 19:06 21

Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, si Traian Basescu, presedintele Romaniei, par sa fie de vina pentru faptul ca Romania apeleaza din nou la Fondul Monetar International (FMI), potrivit unui sondaj realizat pe site-ul ZF.

La intrebarea "Cine considerati ca este vinovat pentru faptul ca Romania apeleaza din nou la FMI?", 36,5% din participantii la sondaj l-au indicat pe fostul premier, iar 29,8% au raspuns ca vinovat este presedintele Basescu. La sondajul ZF au participat 641 de persoane intr-un interval de 24 de ore.
O delegatie a FMI a venit, miercurea trecuta,
intr-o vizita de doua saptamani la Bucuresti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de UE si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale. Dupa ce pana acum oficialii romani s-au aratat sceptici cu privire la oportunitatea unui sprijin extern, acum si-au schimbat discursul sustinand ca este necesar un imprumut extern pentru a asigura stabilitatea financiara si pentru a preveni o situatie mai grava. Recent, Tariceanu l-a invitat pe Basescu la o dezbatere publica privind necesitatea acordului cu FMI, motivand ca seful statului nu poate sa angajeze Romania la acest imprumut fara ca romanii sa fie de acord.
In opinia lui Tariceanu presedintele Basescu are nevoie de imprumutul de la FMI pentru a avea un "tap ispasitor", pe care sa dea vina in campania electorala si l-a invitat pe seful statului sa dea explicatii intr-o dezbatere publica.
Pe locul trei in topul vinovatilor pentru faptul ca Romania apeleaza din nou la FMI figureaza bancile straine, cu un procent de 11,23%, desi actualul premier Emil Boc a anuntat recent ca Guvernul a primit un raspuns pozitiv de la toate bancile straine cu filiale in Romania ca vor mentine liniile de creditare.
Pe urmatoarele pozitii in clasament se afla la egalitate premierul Emil Boc si Varujan Vosganian, vicepresedinte PNL, fost ministru de finante in cabinetul Tariceanu, cu 3,9%. Partidele aflate la guvernare, PSD si PD-L, au inregistrat procente apropiate, de 3,7% si respectiv 3,3%, in timp ce PNL figureaza cu 2,3%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are unul dintre cele mai reduse punctaje, nefiind considerat unul din principalii vinovati pentru planul de realizare a unui acord cu FMI.
La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentanti ai Executivului si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu,
s-au intalnit pentru a discuta primele concluzii ale negocierilor avute cu institutiile financiare interationale. Deocamdata singura certitudine este faptul ca Romania va accesa un imprumut, insa raman foarte multe intrebari legate de suma, costuri, conditii.
Prin decizia de a apela la un imprumut extern, Romania devine a patra tara din estul Europei, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia, care a apelat la institutiile internationale pentru a primi sustinere in fata crizei.
Deocamdata autoritatile au anuntat cateva dintre avantajele pe care le-ar avea un acord cu institutiile financiare internationale, evitand sa prezinte si dezavantajele. Printre avantajele unui acord international au fost amintite aducerea unor sume de bani la rezerva valutara, cresterea credibilitatii in fata investitorilor straini si consolidarea vointei politice pentru a face reforme interne. Pana acum Romania a finalizat un singur acord stand-by cu FMI in ultimii 20 de ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels