Eveniment

Cine va deveni cel de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane?

01.08.2007, 18:53 200

Cei opt inalti ierarhi care fac parte din Sinodul Permanent au decis sa schimbe regulamentul astfel incat mitropolitul Daniel sa poata candida pentru succesiunea la functia fostului Patriarh. Pana ieri, regulamentul interzicea ca cel care detine locotenenta sa se inscrie in cursa. Alegerile vor avea loc peste 40 de zile. Patriarhul este ales de Adunarea Nationala Bisericeasca - un for care ii cuprinde pe inaltii ierarhi, dar din care fac parte si mireni (cate doi-trei din fiecare episcopie a BOR). Adunarea Bisericeasca are aproximativ 150 de persoane, iar votul pentru alegerea partiarhului este unul secret. De aceea, numele noului patriarh va depinde de negocierile care vor fi duse si de afinitatile membrilor Adunarii Bisericesti.
Intre persoanele publice care fac parte din aceasta Adunare se numara Petre Marian Milut, presdintele PNTCD, fostul ministru taranist Nicolae Noica sau academicianul liberal Constantin Balaceanu -Stolnici. Milut a aratat pentru ZF ca este la cel de-al doilea mandat - mandatul fiind de patru ani. Spune ca pentru a ajunge acolo "trebuie sa faci fapte de vrednicie". Milut a construit din temelii, potrivit propriilor spuse, mai multe biserici si o manastire, dar afirma ca nu doar pentru aceste lucruri se afla acolo.
Teoretic, oricine are un grad inalt in BOR ar putea accede la functia suprema in cadrul Bisericii Ortodoxe - insa sanse au in primul rand mitropolitii romani, sase la numar.
Se spune ca Patriarhul este chiar mai puternic decat presedintele Romaniei, iar daca credem sondajele care plaseaza constant Biserica intre institutiile cu cea mai solida incredere in randul populatiei, chiar asa este.
De aceea politicienii au incercat, de-a lungul vremii, sa-si apropie capii Bisercii, care, sa ne aducem aminte, intervin si chiar reusesc sa modifice decizii politice. De pilda, legea care ar fi urmat sa stabileasca relatiile preotilor cu fosta Securitate a fost modificata la insistentele BOR.Viitorul Patriarh va pastori peste douazeci si ceva de milioane de credinciosi, din tara si din stainatate, dar si peste o avere care nu poate fi estimata exact, dar poate fi aproximata la ordinul miliardelor de euro. Practic, Biserica functioneaza ca "un stat in stat" - o structura inchisa si greu de penetrat. BOR cuprinde sase mitropolii alcatuite din arhiepiscopii si episcopii cu un total de 11.146 de parohii. In acestea lucreaza 14.000 de preoti si diaconi. BOR are 15.116 biserici. De asemenea, are 631 de manastiri si schituri cu peste 8.000 de calugari si calugarite.
Pe langa BOR functioneaza 11 facultati de teologie si patru departamente incluse in cadul altor facultati. Exista, de asemenea, 35 de seminarii teologice cu peste 6.000 de elevi. Numarul studentilor este actualmente de 10.898, ceea ce inseamna ca, anual, ies de pe bancille facultatilor peste 2.500 de preoti. Peste 10.000 de profesori predau in scoli religia.
Dupa cum se vede, BOR este foarte bine inchegata, iar intrebarea care se pune este cum este finantata aceasta structura care nu da socoteala statului, dar care primeste o parte din bani de la stat? Are Biserica resurse sa se intretina?
Parintele Mitran de la Cancelaria Patriarhiei spune ca, in general, BOR se intretine singura - primind bani din donatii, dar si apeland la resursele proprii. Este, in primul rand, vorba despre pamanturile si padurile retrocedate.
Cancelaria Partriarhiei spune ca nu stie cat pamant si cata padure are BOR pentru ca retrocedarile s-au facut pe fiecare parohie. Insa, daca ne gandim ca Arhiepiscopia Sucevei se afla in litigiu cu statul pentru retrocedarea a peste 97.000 de hectare de padure, putem aprecia ca retrocedarile sunt de ordinul sutelor de mii de hectare, ceea ce inseamna cateva, daca nu zeci de miliarde de euro.
Nu in ultimul rand bisericile isi rotunjesc veniturile din taxele platite la botezuri, nunti si inmormantari. Anual au loc 600-650 de mii de astfel de evenimente. Daca pentru un singur astfel de eveniment s-a platit 50 de euro, veniturile obtinute de preoti depasesc 200 de milioane de euro. Nu in ultimul rand, bisericile percep o asa-numita contributie pe familie. La o contributie anuala de 3-4 euro pe familie - la un total de aproximativ 10 milioane de gospodarii - la veniturile Bisericii se adauga alte 30 de milioane de euro.
Faptul ca de pe bancile facultatilor ies anual peste doua mii de teologi arata interesul pentru aceasta meserie. Statul da si el o mana de ajutor - profesorii sunt platiti de stat, iar studiile elevilor si studentilor sunt de asemenea suportate din bugetul de stat. Mai mult, jumatate din salariul unui preot este platit tot de stat, iar restul de eparhia din care face parte.
Parintele Mitran spune insa ca BOR nu este o biserica bogata, este "atat de bogata cat sa se tina pe picioare". Mai mult, afirma el, necesitatile cresc pentru ca Patriarhia vrea sa construiasca bisericii in afara tarii intrucat credinciosii romani se roaga in biserici inchiriate. Nu in ultimul rand, afirma el, multe dintre sursele Bisericii se duc pe programe sociale.
Biserica isi mai rotunjeste veniturile si din plasamente. De exemplu, Mitropolia Olteniei detine 60% din societatea Lebada-Severin SRL, iar Episcopia Severinului si Strehaiei 40 din aceeasi societate. De asemenea, Patriarhia Romana detine 25% din Clinica Medicala Prof. Dr. Eduard Apetrei SRL.


Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei
IPS Daniel este profesor de teologie, s-a calugarit in 1986, dupa o perioada stralucita de studii in tara si in strainatate. A fost licentiat in teologie la Sibiu, a urmat doi ani cursurile de doctorat la Bucuresti, apoi inca doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta la Strasbourg (1976-1978). Din anul 1980 fost lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). Dupa 1990 a fost presedintele Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, care a avut un rol important in privinta reintroducerii religiei in scoli. A publicat mai multe carti si articole pe teme religioase.

Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului
A devenit episcop al Caransebesului in 1996, dupa moartea sotiei sale cu care a avut 5 copii si de atunci a urcat in ierarhia Bisericii ortodoxe pana a devenit mitropolit al Ardealului. A fost hirotonit preot in 1969, in aceeasi perioada urmand si cursurile de doctorat in teologie la Institutul Teologic din Bucuresti. In 1987 devine profesor universitar, precum si Indrumator de doctorat. A urmat cursurile unor institute teologice din Elvetia. Este presedintele Comisiei sinodale de canonizare a sfintilor romani, reusind pana in prezent finalizarea lucrarilor de canonizare a sase noi sfinti.

Bartolomeu Anania, Mitropolit al Mitropoliei Ardealului de Nord si Crisanei
Biografia lui Bartolomeu Anania, unul dintre cei mai influenti capi ai Biserii Ortodoxe Romane, este controversata, el fiind acuzat ca a facut parte din miscarea legionara sau ca a fost informator al Securitatii. Bartolomeu este cunoscut si ca scriitor, poet sau dramaturg, fiind recompensat cu nenumarate premii. S-a inscris la Medicina si si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie, unde a fost licentiat in 1948. In 1966 a fost trimis de Biserica ortodoxa in SUA pentru a intari relatiile cu comunitatea romaneasca. In 2005 a initiat desprinderea mai multor episcopii din Ardeal de sub jurisdictia scaunului de la Sibiu, fiind ridicat in rangul de mitropolit al Clujului in 2006.

Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei
Este unul dintre cei mai tineri ierarhi. In anul 1984 a obtinut licenta in Teologie la Bucuresti. Este doctor in teologie, titlu obtinut la Paris. Intre 1990-1993 a fost secretarul Cabinetului patriarhal. La 15 septembrie 1991 este numit episcop-vicar patriarhal, iar din 2000 a devenit Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

Vicentiu Ploiesteanul, Episcop-Vicar Patriarhal
Are unul dintre cele mai vizibile roluri din Sinod, el fiind cel care transmite mesajele Bisericii Ortodoxe in chestiunile "delicate" cum ar fi cele legate de finantarea bisericilor din diaspora si problemele pe care lacasele de cult romanesti le au in Republica Moldova. Este secretar al Sfantului Sinod din 1994. A absolvit Teologia la Sibiu in 1978, dar s-a calugarit patru ani mai tarziu. Intre 1990-1994 a fost Superior al Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta.

Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului
Este unul dintre cei mai in varsta capi ai bisericii. In 1946 si-a luat licenta in Teologie la Bucuresti. Este doctor in teologie. In 1961 a devenit episcop al Aradului pana in 1962 cand a devenit Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului.


Din Sinod mai fac parte, insa cu sanse minore de a fi alesi, Petru Paduraru, Mitropolit al Basarabiei, Iosif Pop, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale, Arhiepiscop al Parisului, Serafim Joanta, Mitropolit al Germaniei si al Europei Occidentale, Nicolae Condrea, Mitropolit al Americii si al Canadei, Sofronie Drincec, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Gyula (Ungaria), Marc Alric, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale Daniil Stoenescu, Episcop Vicar de Varset (Serbia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO