Eveniment

Clal capoteaza in Romania si vinde firma

31.03.2009, 18:29 59

Grupul israelian Clal discuta vanzarea companiei de asigurari din Romania la numai doi ani de la intrarea pe piata, deoarece nu mai dispune de fonduri pentru a sustine dezvoltarea acesteia, in conditiile in care a fost lovit de turbulentele de pe pietele financiare. Investitiile necesare pentru dezvoltarea subsidiarei locale ar fi trebuit sa fie de 50-70 mil. euro pe termen lung.

Clal Romania devine astfel prima subsidiara a unui grup de asigurari care este afectata direct de problemele actionarilor. "In prezent se negociaza vanzarea catre un fond de investitii care are interese in Europa Centrala si de Est, dar nu este inca prezent in Romania. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece actionarul este afectat de ceea ce se intampla pe pietele internationale, a incheiat anul trecut pe pierdere, iar businessul este in scadere, astfel incat nu mai poate sustine investitiile necesare", a declarat pentru ZF Valentin Tuca, directorul general al Clal Romania.
In mai anul trecut israelienii au anuntat ca intentioneaza sa mai investeasca 50-70 mil. euro in compania de asigurari, astfel incat pana in 2012 aceasta sa ajunga in top zece, in conditiile in care anul trecut a avut afaceri de circa 2 mil. euro, fiind unul dintre cei mai mici jucatori din piata. Vanzarile au mers slab in 2007 si prima jumatate din 2008 deoarece Clal, specializata pe asigurari generale, a venit pe piata locala cu un model de business nou, vanzarea asigurarilor prin telefon, insa din cauza faptului ca numele israelienilor era putin cunoscut rezultatul nu a fost cel asteptat. In 2008 ultimul jucator din top zece in piata de asigurari generale, BT Asigurari, a avut afaceri de 82 mil. euro.
In asigurari, cel mai lovit de criza la nivel mondial este grupul american AIG, salvat de la prabusire de guvernul SUA cu o injectie de 180 mld. dolari si nationalizat. Cel mai probabil, grupul isi va vinde divizia de asigurari de viata, prezenta in Romania prin AIG Life.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO