Eveniment

Cluj: CJ a aprobat garantarea creditului de 50 de milioane de lei pentru lucrări la aeroport

Cluj: CJ a aprobat garantarea creditului de 50 de...

Autor: Adina Oşan, Vasile Magradean

26.08.2014, 00:04 319

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că procedura a durat "puţin mai mult" deoarece a fost nevoie de un aviz de la Ministerul Finanţelor care arată că nu se depăşeşte gradul de îndatorare a Consiliului Judeţean.

"Am semnat, luni, contractul de garantare a unui credit de 50 de milioane de lei care se referă la decontarea cheltuielilor Aeroportului Internaţional, efectuate cu lucrările la pista de 2.100 de metri. Creditul a fost obţinut de la CEC Bank în luna mai în urma unei licitaţii publice. Procedura de accesare a creditului a durat puţin mai mult deoarece am avut nevoie de un aviz de la Ministerul Finanţelor care arată că nu se depăşeşte gradul de îndatorare a Consiliului Judeţean Cluj. Creditul este pe 20 de ani şi va fi susţinut din fondurile aeroportului, care este beneficiarul", a spus Vakar.

Potrivit acestuia, banii obţinuţi prin acest credit vor fi folosiţi exclusiv pentru achitarea lucrărilor deja executate la pista de 2.100 de metri a aeroportului, "plăţile urmând a fi supravegheate de o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai aeroportului împreună cu cei ai Consiliului Judeţean".

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, în ianuarie 2014, o hotărâre privind accesarea de către Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" a unui credit intern în valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrărilor executate la pista de 2.100 de metri, etapa I a pistei de 3.500 de metri. Licitaţia privind acordarea creditului a fost câştigată în luna mai de CEC Bank.

Directorul Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj, David Ciceo, declara în 30 ianuarie, în şedinţa CJ Cluj, că acest credit va fi luat pe un termen de 20 de ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, acesta urmând să fie garantat de Consiliul Judeţean.

Potrivit acestuia, investiţia în pista de 2.100 de metri a început în anul 2011 şi s-a finalizat în 2013, cu scadenţe de plată în 31 decembrie 2014 şi 31 martie 2015.

"Valoarea lucrărilor contractate până în prezent sunt în sumă de 183,5 milioane de lei, fără TVA, din care s-au achitat 101,1 milioane de lei. Pentru anul 2014 din bugetul judeţului este prevăzută suma de 30 de milioane de lei, iar suma de 50 de milioane de lei se acoperă din creditul pe care aeroportul îl va contracta", afirma David Ciceo la acea vreme.

Ciceo mai spunea că Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" mai are contractate credite pentru finanţarea unor obiective de investiţii, cum sunt Terminal Sosiri Pasageri şi Sistem de control de securitate integrat multi-level pe cinci niveluri şi echipamente de control de securitate aeronautică, astfel încât, fără garantarea creditului din partea CJ Cluj, instituţia nu va putea accesa niciun alt credit.

Creditul însă nu a mai fost accesat deoarece, la sfârşitul lunii mai, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru luare de mită. Odată cu Uioreanu a fost arestat şi omul de afaceri Ioan Bene, care controlează SC Construcţii Napoca SA, firmă care a câştigat licitaţia de construire a pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional "Avram Iancu".

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar costurile proiectului au fost estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie 2013 de la Administraţia Naţională Apele Române.

Lucrările au fost realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Pista a fost inaugurată în 26 octombrie 2013, la ceremonie participând preşedintele PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, ministrul Transporturilor de atunci, Ramona Mănescu, vicepremierul Liviu Dragnea, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO