Eveniment

CNVM isi vrea toti banii de la kazahi: 1,2 milioane de euro

18.02.2010, 23:10 22

Tranzactiile de luni prin care grupul Rompetrol a preluat 15,7%din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) de la un grup de 25 deactionari minoritari vor fi considerate ca facand parte din ofertade preluare pe care Rompetrol si grupul kazah KazMunaiGaz aulansat-o tot luni, care viza 24% din titlurile RRC, a stabilit ieriCNVM printr-un aviz.
CNVM incearca astfel sa recupereze comisioanele de circa 1,1 mil.euro pe care ar fi trebuit sa le incaseze daca tranzactiile s-ar fiderulat in oferta. Potrivit regulamentelor in vigoare, CNVMincaseaza 2% din valoarea actiunilor depuse in cadrul ofertelorpublice de preluare.
Pe de alta parte, pentru tranzactiile realizate pe Bursa, Comisiaincaseaza doar 0,08% din valoare. Astfel, la transferurile de luni,de 60 mil. euro, CNVM ar fi incasat doar 50.000 de euro, fata de1,2 mil. euro daca tranzactiile s-ar fi derulat in cadrulofertei.
CNVM, institutie care se autofinanteaza, se confrunta in prezent cuo lipsa de lichiditati. Comisia a apelat la SIF-uri si fondurimutuale, oferindu-le facilitati pentru a-si plati contributiile inavans.
Tranzactiile de luni au fost facute in piata probabil tocmai pentrua evita comisionul care trebuia platit CNVM. Cea mai mare parte abanilor au ajuns in schimb la actionarii minoritari, care au primitun pret de 0,075 lei/actiune, cu 1,2% mai mare decat cel oferit dekazahi in oferta, de 0,0741 lei/actiune. Kazahii sunt asteptatiacum sa depuna la CNVM un amendament prin care sa modifice sipretul din oferta, pentru a-l alinia la pretul platit in piata, de0,075 lei. Pana atunci, CNVM a decis suspendarea de latranzactionare a actiunilor RRC.
Oferta de preluare lansata de grupul Rompetrol la RompetrolRafinare se incheie pe 12 martie.
Operatiunea este intermediata de BRD SocGen.
Tranzactiile de luni au permis actionarilor minoritari ai RRC,printre care se numara si senatorul UDMR Attila Verestoy, sa obtinaun pret mai bun, dar si sa dispuna mai repede de banii lor. Cele 60de milioane de euro au intrat ieri in contul investitorilor, intimp ce decontarea tranzactiilor din oferta se va realiza abiapeste o luna.
Kazahii mai au de luat circa 8,3% din actiunile Rompetrol inoferta, pentru care ar putea plati 30 mil. euro catre investitorisi inca 600.000 de euro catre CNVM. Grupul mai are nevoie insa dedoar 4% din actiuni ca sa depaseasca pragul de 95% care i-arpermite sa delisteze compania.
Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut cele mai mari pierderide pe Bursa, de 470 mil. lei (110 mil. euro), in conditiile in carecifra de afaceri a scazut cu 27%, la 6,28 mld. lei (1,48 mld.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO