Eveniment

Coalitia nu elimina ipoteza caderii guvernului la angajarea raspunderii

14.06.2005, 20:56 22

Ministrul justitiei Monica Macovei apara modificarile aduse legilor justitiei - care vor fi trecute prin Parlament prin angajarea raspunderii - afirmand ca ele nu contin ingerinte in actul de justitie, cum sustine PSD, dimpotriva acorda deplina independenta magistratilor.

Guvernul isi angajeaza, astazi, in fata Parlamentului, raspunderea pe pachetul legislativ privind proprietatea si justitia, lucru care va atrage cu sine, aproape sigur, o motiune de cenzura din partea PSD.

Ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a reiterat acest lucru, afirmand ca motiunea devine obligatorie daca Guvernul nu preia amendamentele PSD, lucru putin probabil data fiind ratiunea pentru care s-a recurs la angajarea raspunderii: legile sa nu fie modificate in Parlament.

Liderii Aliantei spun ca nu se tem de motiunea PSD. "Avem o majoritate confortabila", declara ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Daca motiunea va trece, acest lucru va insemna "un pasaport pentru anticipate", a comentat, la randul sau, presedintele interimar al PD, Emil Boc, care nu exclude, astfel, varianta caderii guvernului.

Daca va fi depusa, motiunea va fi dezbatuta la 22 iunie. Pentru a fi adoptata, motiunea de cenzura trebuie sa intruneasca majoritatea voturilor deputatilor si senatorilor, caz in care guvernul este demis. Ar fi, intr-adevar, un pas spre anticipate, dar nu unul suficient, pentru ca noul guvern ar trebui sa fie respins de doua ori de Parlament pentru ca Legislativul sa fie dizolvat si sa fie organizate alegeri inainte de termen.

Concomitent cu anuntarea depunerii unei motiuni, dar si cu lansarea ipotezei atacarii la Curtea Constitutionala a pachetului legislativ, PSD a pornit, pe toate fronturile, o ofensiva impotriva modificarilor propuse si, mai cu seama, impotriva ministrului justitiei Monica Macovei, pe care a acuzat-o ca reintroduce controlul politic in justitie.

Una dintre acuzatiile PSD se refera la faptul ca sefii procurorilor vor fi promovati de presedinte, la propunerea ministrului de justitie, si nu a CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), fapt care ar indica, potrivit PSD, intentia de a interveni in treburile procurorilor.

Ministrul Macovei a calificat ieri astfel de declaratii drept "o minciuna" si a aratat ca, in ce priveste cariera procurorului, aceasta intra in atributiile CSM, fara implicarea ministrului justitiei. Macovei a afirmat ca ministrul va avea o implicare doar in numirea procurorilor generali ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Parchetului National Anticoruptie si a adjunctilor acestora.

Pentru celelalte functii de conducere pana la nivelul curtilor de apel, conducerile instantelor si parchetelor, acestea vor fi desemnate prin concurs, examen pe care nu Ministerul Justitiei il organizeaza, a spus Macovei, respingand astfel acuzatiile in acest sens. Macovei a reconfirmat intentia de a-i schimba pe sefii PNA, dupa trecerea pachetului legislativ, declarand ca are "nume" pentru inlocuirea lor .

Macovei a comentat si intentia PSD de a sesiza Curtea Constitutionala, in cazul in care motiunea de cenzura nu va trece. Ea a declarat ca, daca va exista o contestatie la Curtea Constitutionala, decizia acestei institutii va exprima "totalitatea in care (Curtea Constitutionala - n.r.) se raporteaza la reforma justitiei". Ea a recunoscut ca o eventuala contestatie la Curtea Constitutionala ar fi "o problema", dar a adaugat ca acest lucru nu presupune automat activarea clauzei de salvgardare, iar noua situatie va fi analizata impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene.

Reforma profunda a justitiei este unul dintre angajamentele luate la incheierea negocierilor de aderare si unul dintre domeniile in care poate fi invocata caluza de salvgardare care poate conduce la amanarea aderarii la UE.



Pasaport pentru anticipate

PreSedintele interimar al PD, Emil Boc, considera ca o motiune de cenzura introdusa de PSD si adoptata de Parlament ar reprezenta "un pasaport pentru alegeri anticipate". Boc a declarat ieri ca daca PSD va initia o astfel de motiune impotriva pachetului de legi ale proprietatii si justitiei se va plasa definitiv "in curentul antireformist si antieuropean din Romania". In replica, fostul ministru al justitiei, Cristian Diaconescu, afirma ca astfel de declaratii sunt "expresia clara a starii de panica in care se afla acum coalitia de la guvernare". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO