Eveniment

Coface a imbunatatit ratingul Romaniei

21.04.2005, 20:36 21

Perspectiva ratingului de tara acordat Romaniei de catre agentia de evaluare Coface Franta, pentru primul trimestru al acestui an, a fost imbunatatita de la "B" la "B pozitiv", pe fondul primirii avizului favorabil din partea UE, a cresterii economice din 2004 si a continuarii politicilor economice.

"Acest rating reprezinta o ameliorare in sens po-zitiv, fiind determinata de mai multi factori, precum cresterea economica semnificativa de anul trecut, continuarea politicilor macroeconomice si primirea avizului favorabil de la Bruxelles", a declarat directorul general al Coface Intercredit Romania, Cristian Ionescu.

In opinia sa, o eventuala imbunatatire a calificativului acordat Romaniei, de la "B" la "A4", ar putea avea loc in acest an.

Conform specialistilor Coface, cresterea economica a Romaniei a atins un nivel ridicat in 2004, (pana la 8,3%), ca urmare a avansului cererii interne si a exporturilor.

"Desi raman dinamice, consumul si vanzarile dincolo de granitele tarii vor scadea totusi anul acesta. Acest dinamism s-a produs o data cu pretul adancirii deficitului de cont curent. Totusi, investitiile directe - aflate in crestere - si imprumuturile externe - ale caror costuri au scazut semnificativ - au ingaduit tarii sa suporte acel deficit fara greutati majore. Mai mult chiar, tara a acumulat rezerve importante de valuta", precizeaza Coface Intercredit Romania. Din analiza agentiei reiese faptul ca sectoare precum textilele, farmaceuticele, distributia cu ridicata, productia de masini si de piese de schimb au inregistrat o dinamica peste medie.

"Autoritatile guvernamentale trebuie totusi sa continue eforturile de a reduce deficitul din sectorul public si sa limiteze astfel instabilitatea externa. Platile efectuate cu intarziere de catre companii raman la ordinea zilei, dar rata de recuperare este satisfacatoare", spun analistii agentiei de valuare.

Pentru calcularea perspectivei ratingului de tara, Coface a utilizat si statistici realizate de filiala din Romania, referitoare la limitele de credit ale companiilor si probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an.

Calificativul "B" acordat Romaniei in 2004 releva un mediu economic si politic instabil, capabil sa influenteze un istoric al platilor deja precar. Acest rating s-a mentinut la acelasi nivel din 2002.

"Atunci cand a fost stabilit ratingul pentru anul trecut nu a fost luata in considerare incheierea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana", a declarat Ionescu.

Coface Franta este agentie de rating care desfasoara si activitati de asigurare a creditelor de export, inclusiv pentru guvernul Frantei. De asemenea, institutia desfasoara activitati de colectare si securitizare a creantelor.

Clasificarea Coface include sapte clase de risc : "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D", iar calificativele sunt actualizate trimestrial.

Potrivit metodologiei Coface, ra-tingul de tara este stabilit pe baza a sapte tipuri de indicatori, cum ar fi vulnerabilitatea dezvoltarii tarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichiditatile externe, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea economiei fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.

Coface emite ratinguri pentru 151 de tari, masurand riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara.



Fitch: Respingerea constitutiei europene nu ar afecta aderarea Romaniei

Agentia internationala de rating Fitch apreciaza ca respingerea constitutiei europene la referendumurile ce vor fi organizate in Franta si Olanda nu ar afecta procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei, intrucat extinderea Uniunii Europene nu este conditionata de acest vot. Potrivit unui raport al Fitch Ratings privind posibilele implicatii pe care le-ar avea respingerea constitutiei europene, un astfel de deznodamant ar putea genera nesiguranta privind viitorul pe termen lung al UE, insa nu vor exista efecte imediate asupra ratingurilor de tara ale celor 25 de membri si nu vor interveni schimbari in procesele de extindere incepute.

Sondajele de opinie arata ca tratatul constitutional va fi respins de electoratul francez, la 29 mai, si posibil de cel olandez, la inceputul lunii iunie. Aderarea Romaniei si a Bulgariei nu este insa conditionata de acest vor, iar Fitch estimeaza ca cele doua state vor deveni membre ale Uniunii la 1 ianuarie 2007. Ratingurile pentru datoriile in valuta pe termen lung ale celor doua tari, situate la "BBB minus", nu vor fi afectate de un eventual esec privind aprobarea constitutiei europene. O data cu aderarea celor doua state, UE va avea 27 de membri, o populatie totala de 485 milioane de locuitori si un PIB de aproximativ 12.700 mld. dolari. Prevederile tratatului de la Nisa, adoptat in 2003 si avand ca termen de expirare anul 2009, permit functionarea Uniunii cu maximum 27 de membri. Asadar, fara o reforma institutionala nu va fi posibila o viitoare majorare a numarului de membri, astfel ca tari cum ar fi Turcia, Croatia si alte state balcanice, precum si Ucraina, nu vor putea adera. Fitch apreciaza ca o eventuala respingere a constitutiei nu ar insemna neaparat sfarsitul perioadei de extindere a UE, intrucat negocierile cu statele mentionate nu au demarat inca si nu se asteapta ca aderarea sa aiba loc pana in 2010.

Asadar ar trebui sa fie suficient timp pentru amendarea tratatelor existente. Printre conditiile ce privesc demararea negocierilor cu Turcia, programata pentru 3 octombrie 2005, nu este inclusa si ratificarea constitutiei. Daca totusi constitutia nu va fi adoptata, Uniunea Europeana va trebui sa-si reafirme intentiile clare privind viitoarele extinderi. Implicatiile ce ar rezulta din esecul UE de a-si lua asemenea angajamente ar putea destabiliza reformele economice si politice si ar afecta negativ, pe termen mediu, calificativele de tara ale Turciei si Croatiei. Pe termen scurt insa, este putin probabil ca ratingurile sa fie afectate de neratificarea tratatului.

Constitutia europeana nu este vazuta cu ochi buni nici in Marea Britanie si ar putea, de asemenea, intampina rezistenta cand va fi supusa aprobarii, in prima jumatate a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO