Eveniment

Coface: Firmele din constructii au probleme de finantare

24.09.2008, 19:08 23

Companiile din sectorul constructiilor se confrunta cu probleme de lichiditate, iar numarul jucatorilor intrati in insolventa este in crestere rapida.

"Avem semne clare ca sectorul constructiilor este afectat de criza externa. Ca asiguratori pentru riscuri comerciale, vedem o crestere semnificativa a numarului de polite activate", spune Cristan Ionescu, directorul general al Coface Romania. Grupul francez Coface este unul dintre cei mai mari jucatori pe plan mondial in domeniul asigurarilor pentru riscuri comerciale. Ionescu noteaza ca firmele din constructii se confrunta cu o criza acuta de lichiditati, iar problemele unui jucator se repercuteaza rapid si asupra partenerilor.
"Sunt foarte multe companii care sunt date in judecata pentru nefinalizarea contractelor, dupa ce nu mai gasesc fonduri pentru continuarea lucrarilor."
Domeniul constructiilor este insa abia pe locul trei in ceea ce priveste numarul firmelor care au intrat in faliment de la inceputul anului, dupa cele din comert cu amantul si distributie. Numarul companiilor care au deschis procedura de insolventa in primul semestru s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2007, la aproape 3.700 de cazuri, fiind estimata in continuare o crestere a numarului de falimente. In primele sase luni ale anului trecut au fost deschise aproximativ 1.900 de cazuri de insolventa.
"Ne asteptam ca numarul de falimente sa se dubleze la sfarsitul acestui an fata de 2007, ajungand la circa 7.000 de cazuri", a afirmat Ionescu.
Coface mentine la "A 4 minus" ratingul Romaniei, iar reprezentantii companiei atentioneaza ca deficitul de cont curent este foarte ridicat, in timp ce gradul de indatorare externa a companiilor private creste tot mai mult, astfel ca leul s-ar putea deprecia substantial. Ratingul reflecta capacitatea companiilor romanesti de a-si respecta obligatiile comerciale.
"O tara nu poate supravietui prea mult cu un deficit de cont curent atat de mare", a declarat economistul sef al Coface, Yves Zlotowski. Deficitul de cont curent este asteptat sa se stabilizeze la 14% din PIB anul acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO