Eveniment

Comert de 10 mld. euro intre Romania si tarile francofone la 7 luni

Comert de 10 mld. euro intre Romania si tarile francofone la 7 luni

Jean Charest, primul-ministru al regiunii Quebec, Canada: Romania este interesanta, pentru ca a reusit sa treaca de la o economie inchisa la una deschisa intr-un timp relativ scurt.

28.09.2006, 20:10 32

Schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile participante la Sommet-ul Organizatiei Internationale a Francofoniei pe primele sapte luni ale acestui an au fost in valoare de 10,01 mld. euro, conform datelor furnizate de Ministerul Economiei.
Exportul Romaniei cu tarile francofone pe primele sapte luni ale acestui an a fost de 4,74 mld. euro (31,9% din exportul total al Romaniei), in crestere cu 21,9% fata de perioada similara a anului trecut.
Franta ocupa primul loc in topul partenerilor la export ai Romaniei cu o pondere de 7,56% din totalul exportului Romaniei in primele sapte luni ale anului 2006. Pe locurile urmatoare se situeaza Bulgaria (2,83%), Grecia (1,98%), Moldova (1,07%), Belgia (1,54%), Egipt (0,75), Elvetia (0,6%), Liban (0,57%), Macedonia (0,25%) si Canada (0,24.
"Anul acesta ne-am propus diversificarea si intensificarea relatiilor comerciale bilaterale cu Franta, stimuland si cresterea schimburilor comerciale peste 4 mld. euro", a declarat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comert. Importurile Romaniei din tarile francofone pe primele sapte luni ale anului 2006 au insumat 5,27 mld. euro, in crestere cu 21,3% fata de perioada similara a anului trecut. Importurile din tarile francofone au reprezentat 24,1% din importul total al Romaniei.
Principalii parteneri francofoni in ceea ce priveste importurile pe primele sapte luni au fost Franta (cu o pondere de 6,7% din totalul importurilor Romaniei in primele sapte luni ale lui 2006), urmata de Grecia (1,19%), Belgia (1,45%), Bulgaria (0,96%), Elvetia (0,91%), Canada (0,46%) si Moldova (0,23%). Volumul schimburilor comerciale cu Franta a fost de 3,8 mld. euro, ceea ce reprezinta o pondere de 7,03% in totalul schimburilor comerciale ale tarii noastre. Exporturile romanesti in Franta in 2005 au fost in valoare de 1,65 mld. euro si au crescut de 12 ori in perioada 1991-2005.
"Intre 1990 si 2006 Franta a fost constant in topul primilor cinci parteneri comerciali ai Romaniei. Schimburile comerciale bilaterale au avut o evolutie dinamica in ultimii 5 ani, exportul romanesc in Franta situandu-se, la sfarsitul anului trecut, la cel mai inalt nivel din istoria relatiilor economice romano-franceze", a explicat Winkler. Importurile romanesti in Franta au fost in anul 2005 de 2,19 mld. euro, principalele marfuri importate fiind masini, aparate si echipamente electrice (28,9% din total importuri), vehicule si echipamente de transport (19%), produse chimice (14,4%), materii textile si articole din acestea (12%), mase plastice si cauciuc (6,5%).
O alta tara francofona cu o prezenta importanta pe piata romaneasca este Canada. Pe locul 26 in topul investitorilor straini in Romania, Canada a realizat investitii totale de 46,3 mil. euro in Romania pana la 31 iulie 2005.
"Romania este o tara interesanta pentru canadieni atat datorita faptului ca ati reusit sa treceti de la o economie inchisa la o economie deschisa intr-un timp relativ scurt, cat si datorita faptului ca aveti un nivel ridicat de calificare al fortei de munca", a declarat Jean Charest, primul- ministru al regiunii Quebec, Canada.
Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Canada pe primele sapte luni ale acestui an au fost de 131 mil. euro, din care 97 mil. euro reprezinta importurile de produse canadiene in Romania si 34 mil. euro exporturile de produse romanesti in Canada.
Principalele domenii cu potential in parteneriatele romano-canadiene sunt constructiile, infrastructura, energie si tehnologia informatiei.
"In Quebec avem o economie deschisa si cautam constant noi piete pentru produsele noastre si noi posibilitati de afaceri in strainatate. Avem si o noua politica internationala in care Europa este o prioritate pentru noi. Credem ca principalele domenii cu potential in parteneriatele romano-canadiene sunt constructiile, infrastructura, energie si tehnologia informatiei", a adaugat Charest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO