Eveniment

Comisia Europeana cere informatii despre facilitatile primite de Nokia

18.02.2008, 18:44 16

Comisia Europeana (CE) a cerut Consiliului Judetean (CJ) Cluj si Consiliului Concurentei informatii privind facilitatile de care beneficiaza fabrica de telefoane Nokia de la Jucu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presedintele CJ, Marius Nicoara.
"Sunt tot felul de informatii care circula pe piata. Nokia nu are niciun fel de scutiri decat cele pe care legea le prevede. Este adevarat, cei de la Bruxelles ne-au intrebat ce ajutoare am dat celor de la Nokia, noi spunem ca nu am facut nimic altceva decat am creat infrastructura pentru un parc industrial. Este un lucru normal, asta este legea parcurilor industriale", a afirmat Nicoara. El a adaugat ca facilitatile de care va beneficia Nokia vor fi scutirea de taxe si impozite pe perioada cat va functiona in parcul industrial.
"Atunci cand Nokia se va loca in parcul industrial, pentru ca nu avem inca titlul de parc industrial, va avea facilitati fiscale referitoare la anumite taxe, dar acestea sunt conform legislatiei in vigoare. Comisia Europeana a cerut un raport din partea Consiliului Concurentei si un raspuns din partea Consiliului Judetean. Acest raspuns l-am trimis la Bruxelles. Am precizat in raspuns ca nu am facut facilitati exprese pentru Nokia", a adaugat Nicoara.
CE a facut un schimb de informatii cu Romania pe tema Nokia, demers realizat in urma nemultumirilor si presiunilor Germaniei asupra expertilor comunitari, au declarat surse comunitare, precizand ca este vorba despre o procedura normala de informare.
Potrivit surselor citate, a existat un schimb de informatii intre Romania si Comisia Europeana pe tema companiei Nokia, in urma nemultumirilor si presiunilor exercitate de partea germana dupa decizia de mutare a fabricii Nokia in Romania.
"Nu se pune problema unei acuzatii in ceea ce priveste acordarea unor ajutoare de stat ilegale ale partii romane catre compania Nokia, in cazul de fata fiind vorba doar despre un dialog firesc intre cele doua parti, desfasurat in cadrul procedurii normale de informare", au precizat sursele citate.
Compania Nokia a inceput productia de telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, aici urmand sa fie ansamblat modelul 1200 pentru pietele din Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Pana la sfarsitul anului 2008, Nokia Romania va avea 1.200 de angajati pe linia de productie si 100 de functii manageriale. Fabrica Nokia din comuna Jucu, judetul Cluj, se afla in Parcul Industrial Tetarom 3, care a fost construit fara finantare europeana, potrivit Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
Finantarea parcului industrial a fost asigurata exclusiv din fonduri de la bugetul de stat si ale Consiliului Judetean Cluj, a anuntat Agentia la inceputul anului.
In apropierea municipiului Cluj-Napoca au fost dezvoltate trei parcuri industriale, Tetarom 1, Tetarom 2 si Tetarom 3. Dintre acestea, doar Tetarom 1 a beneficiat de fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO