Eveniment

Companiile aeriene au reluat o parte din curse, insa capacitatea de zbor nu acopera cererile pasagerilor

Companiile aeriene au reluat o parte din curse, insa capacitatea de zbor nu acopera cererile pasagerilor
20.04.2010, 23:08 46

Majoritatea avioanelor s-au ridicat de la sol ieri, dupa ce,timp de trei zile, operatorii aerieni au fost fortati sa isianuleze zborurile, din cauza norului de cenusa vulcanica.Companiile aeriene, care au pierdut milioane de euro din cauzaneoperarii de zboruri, mai asteapta inca aprobari de la uneleaeroporturi, pentru a intra in programul normal.

Tarom a anulat ieri trei zboruri spre München, Paris, Frankfurt,dar si pe ruta Bucuresti-Cluj si a operat 45 de zboruri catredestinatii externe si interne.

"Zborurile au fost efectuate in functie de aprobarile de operareobtinute. Programul curselor Tarom va mai putea suporta modificariin functie de deciziile luate de catre autoritatile interne siinternationale cu privire la restrictiile spatiului aerian", audeclarat reprezentantii companiei Tarom, care a pierdut circa 3mil. euro in trei zile de neoperare.

Pe aeroporturile din Capitala, Henri Coanda si Aurel Vlaicu, aufost anulate ieri 93 de zboruri in total, dintr-un total de 300 dezboruri, potrivit oficialilor aerportului.

"Pe aeroporturile din vestul Europei inca mai exista anumiterestrictii de zbor", a spus Valentin Iordache, purtatorul de cuvantal aeroportului din Otopeni.

Italia, Elvetia si Franta si-au redeschis aeroporturile marti,insa in continuare multe zboruri au ramas anulate. In MareaBritanie spatiul aerian ramane inchis pentru zborurile ce suntoperate sub 6.000 metri. Polonia, care deschisese luni patruaeroporturi le-a inchis din nou marti, in timp ce Ungaria si-adeschis spatiul aerian, potrivit Reuters. In Germania restrictiilede zbor au ramas in vigoare pana cel putin marti dupa-masa.

"Sunt blocat la Milano de doua zile. Desi am inteles ca traficulaerian din Romania a fost deschis, nu reusesc sa gasesc un locintr-un zbor de intoarcere. Este cumplit. Cred ca voi alege sa maintorc cu masina", a declarat Radu Enache, proprietarul lantuluihotelier Continental.

Si proprietarii Carturesti, Nicoleta Dumitru si Serban Radu,erau blocati ieri in Londra, dupa ce au participat la un targ decarte.

"Am decis suplimentarea curselor de autocar operate din taraspre mai multe orase europene, care au inca spatiile aerieneinchise, cum ar fi Londra, Budapesta si altele. Aceleasi masuri sevor lua si pentru cursele spre Romania, avand in vedere faptul cane asteptam ca situatia sa ramana neschimbata cel putin si pentruurmatoarele zile, iar ulterior sa existe probleme legate decapacitatea curselor aerine", au declarat reprezentantii companieide transport rutier de pasageri Eurolines, la care traficul s-adublat pe fondul crizei aeriene.

Reprezentantii companiei low-cost Blue Air, care a anulat ierizece zboruri pe destinatiile Londra, Milano, Stuttgart, Paris,Florenta, Torino si Bologna, au spus ca din cauza faptului ca norulde cenusa vulcanica se duce spre directia sud-est in continurae,este posibil ca si alte curse sa aiba de suferit. Inchidereaspatiului aerian european in ultimele cinci zile a provocatcompaniilor aeriene pierderi estimate la 200 mil. dolari.

Modelele computerizate care au fost folosite de catre autoritatipentru a stabili concentratia de cenusa vulcanica si care au impusinchiderea traficului aerian in cea mai mare parte a Europei inultimele zile, au utilizat date incomplete si insuficiente,potrivit oficialilor europeni, care considera ca reactiileautoritatilor este posibil sa fi fost exagerate.

Ieri a avut loc o noua eruptie a vulcanului islandez, ce acondus la aparitia unui nou nor de cenusa ce se indreapta spreMarea Britanie, situatie ce ar putea da din nou peste cap traficulaerian, dupa ce statele decisesera deschiderea partiala sau totalaa spatiilor lor aeriene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO