Eveniment

Conditii pentru preluarea Distrigaz Nord

14.12.2004, 00:00 25

Finalizarea preluarii Distrigaz Nord de catre grupul Ruhrgas este conditionata, intr-o maniera similara privatizarii Distrigaz Sud cu Gaz de France, de obtinerea concesiunii exclusive a serviciului public de distributie a gazelor naturale pe perioada maxima prevazuta de lege, de 49 de ani.


"Contractul de privatizare al Distrigaz Nord, semnat cu Ruhrgas, contine clauze similare (n.r - contractului de privatizare al Distrigaz Sud cu Gaz de France) de pre-finalizare si finalizare", au declarat reprezentanti ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).


Serviciul public de distributie a gazelor naturale este considerat strategic, astfel incat, potrivit legii, concesionarea este facuta de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), in urma unei licitatii.


O alta conditie pentru finalizarea privatizarii este acordarea de catre autoritati a licentelor de furnizare si distributie a gazelor naturale pe perioadele maxime prevazute de legislatie, respectiv, 30 de ani si 15 ani. Acestea sunt eliberate de Autoritatea Nationala in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).


De asemenea, pentru incheierea tranzactiei este necesar si avizul Consiliului Concurentei.


In perioada dintre semnarea contractului de privatizare si finalizarea tranzactiei, investitorii au dreptul de a desemna trei reprezentanti care sa participe, in calitate de observatori, la sedintele consiliului de administratie, la adunarile actionarilor, si la discutiile oficiale purtate cu ANRGN.


Cei trei reprezentanti ai viitorilor proprietari vor avea dreptul de a fi informati periodic de catre directorii Distrigaz Sud si Distrigaz Nord cu privire la situatia negocierilor si a incheierii oricarui contract de achizitie si depozitare a gazelor naturale, cheltuielile de investitii planificate precum si masuri care privesc salariatii societatii.


In aceasta perioada, este necesar acordul cumparatorului pentru a incheia o serie de contracte, mai ales in cazul celor cu valoare ridicata.


Potrivit OPSPI, adoptarea si publicarea in Monitorul Oficial a legii de ratificare a privatizarii este o alta conditie pentru finalizarea procesului. Documentul a trecut deja de Parlament, urmand a fi publicat in cursul acestei saptamani.


In ceea ce priveste investorii, Gaz de France si Ruhrags va trebui sa alimenteze conturile escrow (contul intermediar de blocaj) cu sumelor aferente cumpararii pachetului de actiuni si majorarii de capital, inainte de a deveni proprietarii celor doua societati de distributie a gazelor naturale.


"Dupa indeplinirea clauzelor urmeaza etapa de finalizare a privatizarii, care consta, in principal, in transferul banilor din cont catre MEC pentru pachetul de actiuni cumparate, si, respectiv, catre companie pentru actiunile nou emise", precizeaza sursa citata.


Ruhrgas si Gaz de France au semnat, in octombrie, contractele de privatizare a Distrigaz Sud, respectiv, Distrigaz Nord.


Compania franceza va plati 128 mil. euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiuni si va investi 183 mil. euro la majorarea de capital in urma careia va detine o participatie de 51%.


Tranzactia cu Ruhrgas se ridica la 304 milioane euro, din care 125 mil. euro reprezinta pachetul de 30% din actiunile Distrigaz Nord, si 179 mil. euro pentru majorarea de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels