Eveniment

Conform unui raport al BNR, economia este in stare de soc

17.02.2009, 19:29 63

Socul indus de deprecierea cursului si cresterea dobanzilor la credite pune companiile si populatia intr-o situatie mai dificila decat cel mai pesimist scenariu-soc luat in calcul de Banca Nationala in cadrul Raportului asupra Stabilitatii Financiare publicat in 2008.

Pentru a evalua modul in care va face fata sistemul bancar unui soc exogen, BNR a presupus o depreciere cu 20% si una cu 30% a cursului de schimb. Aceste deprecieri au fost descrise de BNR in cadrul raportului ca fiind socuri exogene.
Cum cursul de schimb s-a depreciat deja cu 39% fata de cursul de schimb luat in calcul in raport, rezulta ca economia este deja supusa unui soc al cursului de schimb, chiar si mai puternic decat cel testat in raport.
Banca Nationala publica in fiecare an un Raport asupra Stabilitatii Financiare, in care analizeaza practic starea intregii economii. Banca centrala evalueaza in raport impactul care ar fi produs de aparitia unor socuri asupra companiilor si populatiei si modul in care s-ar repercuta ulterior asupra soliditatii bancilor. Printre principalii factori de risc analizati sunt deprecierea puternica a cursului sau cresterea abrupta a dobanzilor, cu cinci puncte procentuale. In raportul din 2008, BNR concluziona ca producerea unor asemenea socuri ar avea un impact limitat asupra stabilitatii financiare. In cel mai pesimist scenariu, BNR lua in calcul o depreciere a cursului cu 30% fata de nivelul din iunie 2007, de 3,13 lei pentru un euro (care este si minimul istoric). In prezent, leul inregistreaza insa o depreciere cu aproape 40% fata de acele niveluri, cursul osciland in jurul pragului de 4,3 lei/euro.
"Deocamdata socul nu se resimte in piata, care ramane functionala, insa ramane de vazut ce vor aduce lunile urmatoare. Peste socul de curs si cresterea dobanzilor s-a suprapus si un soc extern", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Pe fondul intrarii in recesiune a zonei euro, spre care sunt directionate circa doua treimi din exporturi, producatorii romani au vazut o diminuare a cererii pentru produsele lor.
La euro, desi dobanda de referinta (EURIBOR) a fost pe un trend de scadere in ultimele trei luni, costul creditelor pentru clientii locali a urcat. Bancile se finantat mai scump, in conditiile in care prima perceputa de straini pentru riscul de tara a explodat, iar cel putin o parte din aceasta crestere a fost transmisa catre clienti.
Ion Dragulin, directorul stabilitatii financiare din BNR, nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii. Banca centrala publica in cursul primaverii raportul anual asupra stabilitatii financiare, astfel ca in prezent este in plin proces de evaluare a impactului socurilor aparute in ulima vreme asupra capacitatii companiilor si populatiei de a-si rambursare creditele.
In scenariul din Raportul BNR din 2008, o crestere a cursului cu 30% ar fi determinat o reducere a rezultatului operational cu 3,4 miliarde de lei, respectiv 0,99 din Produsul Intern Brut pentru companiile cu activitati de comert exterior, singurele care au fost luate in considerare in cadrul studiului.
Banca Nationala considera atunci ca un soc pe cursul de schimb ar avea implicatii moderate asupra stabilitatii financiare, mai ales ca impactul asupra companiilor ar fi divergent - importatorii ar avea de suferit, in timp ce exportatorii ar obtine beneficii.
BNR nota totusi ca firmele net importatoare, pentru care estima pierderi de 6,8 mld. lei la o depreciere a cursului cu 30%, au importanta sistemica, in conditiile in care concentreaza 20% din totalul creditelor bancare si angajeaza 13% din totalul fortei de munca.
In cazul unui soc pe dobanda (respectiv o crestere cu 5 puncte procentuale atat la lei, cat si la euro), BNR estima o scadere a rezultatului brut al companiilor cu credite cu 5,5 miliarde de lei. Bancile va trebui sa faca fata anul acesta cresterii problemelor clientilor la rambursarea creditelor sub presiunea deprecierii cursului si a cresterii dobanzilor, care probabil va duce la diminuarea profiturilor, spun analistii.
"Noi vedem o recesiune anul acesta, iar in cadrul acestui scenariu companiile sunt afectate de deprecierea leului de pana acum. Credem ca si sistemul bancar va avea de suferit, sub aspectul profitabilitatii, care va fi redusa semnificativ", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El noteaza insa ca orice estimare are un grad ridicat de incertitudine.
Efectele socurilor pe curs si dobanzi asupra companiilor au inceput deja sa se vada. Potrivit datelor preliminare pe 2008 publicate de 44 dintre companiile listate la Bursa de Valori, peste 80% dintre ele au inregistrat pierderi din cauza deprecierii leului si a scumpirii creditarii. Practic, profitul din operatiuni a fost erodat de cheltuielile cu plata ratelor sau a altor datorii.
Pe fondul deteriorarii situatiilor financiare, tot mai multe firme sunt nevoite sa isi reduca activitatea si implicit numarul de angajati. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, peste 300 de firme, majoritatea cu capital privat, au anuntat ca vor disponibiliza 33.800 de oameni intre lunile februarie si mai.
Pe langa aceste disponibilizari, se alatura insa si incetarile de colaborare de comun acord, operate de unii angajatori.
In Raportul asupra stabilitatii financiare pe anul trecut, BNR sublinia ca un soc pe lichiditate, care ar aparea in cazul retragerii bruste a fondurilor atrase de banci din afara pe termen scurt, ar avea implicatii importante asupra stabilitatii financiare. "Pentru un scenariu extrem de nerecuperare a colateralului cu care sunt garantate datoriile companiilor la banci, datoria la risc (pierderea asteptata din activitatea de creditare, n. red.) aferenta perioadei iunie 2007-iunie 2008 ar fi de 4,2 miliarde de lei, in timp ce nivelul provizioanelor ar fi de patru ori mai mic. Acoperirea diferentei ar eroda profitabilitatea si solvabilitatea bancilor", se arata in raport.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO