Eveniment

Consiliul fiscal: Companiile de stat din sectoarele feroviar, minier şi energetic au cele mai mari datorii la buget

Consiliul fiscal: Companiile  de stat din sectoarele...

Autor: Claudia Medrega

12.09.2013, 17:18 154

Cea mai mare parte a arieratelor companiilor de stat sunt către bugetul consolidat, în special către bugetul de asigurări sociale, în timp ce firmele private au arierate în cea mai mare parte către furnizori, se arată în raportul anual al Consiliului Fiscal.

Primele 10 companii de stat clasate din punct de vedere al plăţilor restante însumează peste 60% din totalul arieratelor companiilor de stat, arieratele fiind concentrate în special în sectoarele feroviar, minier şi energetic.

“Totalul datoriilor restante către bugetul general consolidat însuma peste 1,9% din PIB (11,3 mld. lei) în decembrie 2012, din care 1,13% din PIB erau către bugetele de asigurări sociale (6,6 mld lei). În general, companiile de stat nu îşi plătesc la timp datoriile către bugetul general consolidat (în special faţă de bugetele de asigurări sociale) şi faţă de alte companii de stat”, se arată în raport.

Dincolo de consecinţele fiscal-bugetare directe pe care arieratele companiilor de stat le genereaz㠖 prin privarea bugetului general consolidat de veniturile datorate – acumularea de plăţi restante către sectorul privat este de natură să creeze acestuia din urmă probleme de lichiditate şi să frâneze creşterea economic”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO