Eveniment

Constructiile scad in UE, dar la noi cresc

19.01.2009, 18:27 9

Piata constructiilor a crescut in luna noiembrie cu circa 13,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, fiind pe locul doi la nivel european dupa Slovacia, care a inregistrat un avans de 16,5%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica Eurostat.

Spre comparatie, la nivelul Uniunii Europene sectorul constructiilor a scazut cu 4,6% fata de luna similara a anului 2007. Cea mai mare scadere, de 9,7%, a fost consemnata de Spania, care se afla in recesiune odata cu prabusirea sectorului imobiliar.
Romania s-a situat, alaturi de Suedia si Slovacia, in randul tarilor unde piata constructiilor a crescut, cu un avans de 0,8% fata de luna anterioara.
Cele mai mari scaderi fata de luna octombrie au fost inregistrate de Slovenia (-20,3%), Portugalia (-6,5%) si Bulgaria (-6,1%). In schimb, Germania si Marea Britanie au ramas la acelasi nivel inregistrat in octombrie.
Sectorul constructiilor a fost grav afectat in 2008 de criza financiara internationala care a blocat investitiile imobiliare. Pe piata locala, efectele s-au facut resimtite in ultimele luni ale anului, cand majoritatea dezvoltatoriilor imobiliari au sistat lucrarile la santierele incepute, iar lucrarile de infrastructura nu au fost suficiente pentru a mentine nivelul de crestere din prima parte a anului.
Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) a anuntat o crestere de 27-28% a pietei constructiilor in 2008 comparativ cu anul precedent si estimeaza pentru anul acesta o majorare de doar 9-10% daca va fi atrasa finantarea.
In 2007, piata constructiilor a totalizat circa 10 miliarde de euro. In aceste conditii, la o crestere de 27-28% anul trecut, valoarea ar ajunge la 31 decembrie 2008 la 12,7-12,8 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO