Eveniment

Construcţiile şi comerţul continuă să tragă în jos economia în T2. Industria şi agricultura cresc

Construcţiile şi comerţul continuă să tragă în jos economia în T2. Industria şi agricultura cresc
01.09.2010, 23:53 25

Institutul Naţional de Statistică a menţinut estimările privindevoluţia economiei în al doilea trimestru, respectiv o creştere cu0,3% faţă de ianuarie-martie şi o scădere de 0,5% faţă de acelaşitrimestru din 2009.

Industria a urcat cu 5,9% în trimestrul doi al acestui ancomparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Creşteri au mai fostînregistrate în agricultură (Ă0,7%) şi în activităţile financiare,imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi(Ă0,8%).

Pe de altă parte, construcţiile şi-au continuat declinul,înregistrând o scădere de 8,3%, iar datele privind comerţul s-audeteriorat, fiind raportată o reducere a volumului activităţii cu4,2%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cererea internă acrescut cu 1,9%, în contextul creşterii volumului stocurilor dineconomie. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atât ca urmare adiminuării cheltuielilor pentru consumul populaţiei cu 0,4%, cât şia cheltuielilor pentru consumul administraţiilor publice, cu2%.

Un efect negativ asupra PIB l-a şi avut evoluţia exportului net,ca urmare a creşterii mai accentuate a importurilor (Ă24,5%)comparativ cu exporturile (Ă21,4%).

"Aşa cum era de aşteptat, exporturile şi stocurile au rămasprincipalele motoare ale redresării. Principala surpriză, caremotivează şi datele PIB peste aşteptări, este determinată decreşterea stocurilor, care a compensat impactul negativ al restuluicomponentelor. Pe de altă parte, în ciuda unei foarte buneperformanţe a exporturilor, care au urcat cu 21,4% în termenianuali şi cu 2% trimestru la trimestru, contribuţia exporturilornete a fost negativă din cauza accelerării importurilor", acomentat Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING, apreciază că ocreştere condusă de stocuri şi nu de investiţii sau consum estenesustenabilă.

În primul semestru, scăderea în termeni reali a PIB a fost de1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Consumul final totals-a diminuat cu 2,3% comparativ cu perioada corespunzătoare dinanul precedent, iar formarea brută de capital fix (investiţii -n.r.) a înregistrat o scădere cu 18,2%.

A doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă,în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilorbugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA la 24%. Analiştii INGapreciază ca fiind îngrijorătoare datele anunţate privind PIB şiestimează pentru al treilea trimestru o contracţie de 2,8%, pefondul măsurilor de austeritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO