Eveniment

Construcţiile şi industria avansează, dar în ritm de melc

Construcţiile şi industria avansează, dar în ritm de...

Autor: Iulian Anghel

15.06.2016, 00:03 337
Economia creşte puternic susţinută de consum, dar principalele ramuri economice – industria şi construcţiile – se mişcă destul de greu. Industria (care face 23% din PIB) a crescut în primele patru luni din an cu 1,2%, an/an, cel mai slab ritm din ultimii patru ani. Vorbim, totuşi, de o dublare faţă de T1, când, an/an, industria a avansat cu 0,6%. Construcţiile au crescut şi ele cu 3,7% în primele patru luni, an/an, faţă de 1,2% în T1 2015. Se simte, prin urmare, o dezmorţire a activităţii economiei, chiar dacă avansul nu este spectaculos. Cu toate acestea, creşterea este foarte departe de prognozele Comisiei Naţionale de Prognoză, care vede pentru 2016 un avans al industriei cu 4% şi al construcţiilor cu 5,7%. Economia a crescut în T1 cu 4,3% graţie avansului consumului cu 19%. 

Producţia industrială a crescut în primele patru luni ale anului cu 1,2% ca (serie brută) şi cu 0,7% (serie ajustată), cel mai mic avans anual din 2012 încoace. Industria extractivă a scăzut cu 18%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică cu 2,8%. În aprilie, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,6%, ca efect al scăderii tuturor sectoarelor industriale: industria extractivă

(-8,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,5%) şi industria prelucrătoare (-5,4%). Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, indicatorul a crescut cu 3,5% faţă de luna precedentă, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,9%) şi a industriei prelucrătoare (+3,2%). Industria extractivă a scăzut cu 1,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 12,6% (serie brută) ca serie brută şi cu 8,6% (serie ajustată). Faţă de luna precedentă, construcţiile au urcat cu 15,3%, respectiv 5,9%. Însă, an la an, tabloul nu este chiar atât de roz. În primele patru luni ale anului, volumul lucrărilor a crescut cu 3,7% ca serie brută şi cu 3,8% ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de construcţii noi cu 19,1%, respectiv cu 1,9%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 12,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti şi la clădirile rezidenţiale cu 8,6%, respectiv cu 5,4%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO