Eveniment

Constructiile si industria si-au revenit in iunie, in retail declinul afacerilor s-a accentuat

09.08.2009, 19:23 17

Scaderile din industrie si constructii au incetinit in iunie sub media lunilor precedente, insa contractia afacerilor din retail a accelerat, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.

Cea mai notabila revenire a fost in constructii, unde ritmul scaderii a incetinit la 6% in iunie (fata de luna corespunzatoare din anul precedent), de la 20% in mai. In industrie, ritmul scaderii s-a atenuat la 8,9% in iunie, de la 10% in mai, datele fiind ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

„Imbunatatirea productiei industriale reprezinta un trend care poate continua in lunile urmatoare in conditiile in care si cererea externa se majoreaza. In acelasi timp, ramanem sceptici cu privire la o revenire semnificativa a constructiilor din cauza activitatii de creditare restranse si a resurselor guvernamentale limitate pentru investitii in infrastructura", comenteaza Eugen Sinca, analist la BCR.

La productia industriala, primul semestru a adus o scadere cu 10,8% (date neajustate in functie de sezonalitate), luna iunie contribuind astfel la atenuarea contractiei. Cea mai puternica contractie a fost in industria prelucratoare, cu un minus de 11,9%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 9,9%.

Pe zona constructiilor, primul semestru a adus o scadere cu 8,6%, luna iunie avand si aici o contributie la atenuarea contractiei. In primele sase luni, constructiile de cladiri rezidentiale au reusit chiar sa urce cu 8,2%, in timp ce constructiile ingineresti au avut o scadere cu 16,5%. Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (excluzand vanzarea autovehiculelor si motocicletelor) a scazut in iunie cu 17% fata de iunie 2008 (date comparabile ca sezonalitate si numar de zile lucratoare), fata de o contractie cu 12% in mai.

Pe date neajustate, scaderea din iunie a fost de 16%, ducand astfel volumul cumulat al afacerilor din retail pe primul semestru la un nivel cu 9,7% sub cel din prima jumatate a lui 2008. Cele mai puternice scaderi au fost in comertul cu carburanti, cu un minus de 24% si vanzarea de produse nealimentare, cu -17%. Vanzarile de autovehicule si motociclete au inregistrat o scadere cu 17%. Pe primul semestru, vanzarile de autovehicule au fost cu 45% mai mici decat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO