Eveniment

Consumul de electricitate a scăzut cu 5% în primul semestru

Consumul de electricitate a scăzut cu 5% în primul...

Autor: Carol Dan

12.08.2015, 00:00 138

Consumul final de energie electrică a scăzut în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 5%, la 23,5 TWh, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Informaţia este puţin surprinzătoare, având în vedere că ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport pentru Energie), care îşi culege datele de la Transelectrica, compania naţională de transport al electricităţii, arăta că pe primele cinci luni consumul a crescut cu 1%.

Producţia de electricitate a fost mai mare cu 1,6% în primele şase luni, de 31,4 TWh, iar exportul a fost de 5 TWh, în creştere cu 70%.

Potrivit INS, seceta din această vară nu a afectat producţia hidrocentralelor, care au generat cu 11% mai multă electricitate, în timp ce termocentralele au produs cu aproape 10% mai puţin. Din datele INS reiese că eolienele şi fotovoltaicele au fost marii câştigători, producând cu 26% şi respectiv cu 32% mai multă energie electrică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO