Eveniment

Contracte cu bani europeni de 1,6 mld. € la Transporturi, dar absorbţie de nici 3%

Contracte cu bani europeni de 1,6 mld. € la Transporturi, dar absorbţie de nici 3%

Anca Boagiu ministrul transporturilor şi Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională

Autor: Andreea Mioara Neferu

26.09.2011, 00:03 348

Ministerul Transporturilor a semnat în ultimul an 89 de contracte cu finanţare europeană, cu o valoare totală de 1,6 mi­liarde de euro, însă a absorbit până acum doar 552 de milioane de lei (131,4 milioane de euro), echivalentul a 2,84% din totalul fondurilor europene puse la dispoziţia instituţiei.

"În următoarele săptămâni vom semna alte contracte în valoare de aproape 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că până la sfârşitul acestui an vom avea contractată întreaga alocare de 2 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură rutieră", a declarat ministrul transporturilor Anca Boagiu, după o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională. În ciuda faptului că în ultimul an s-au semnat în lanţ contracte cu finanţare europeană, programul cu cea mai slabă evoluţie este POS Transport, aflat în subordinea Ancăi Boagiu.

Din statisticile oficiale reiese că beneficiarii fondurilor europene pentru transport nu au încasat niciun ban în lunile iulie şi septembrie. Cele mai importante proiecte de infrastructură finanţate din fonduri europene sunt cele de construcţie a autostrăzilor din vestul ţării, de pe Coridorul IV paneuropean şi care vor costa circa un miliard de euro, 85% din bani urmând să vină de la Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO