Eveniment

Contractul de securizare a frontierelor este la pretul pietei, spune EADS

11.03.2005, 00:00 45


Autoritatile romane si reprezentantii companiei EADS au opinii diferite privind renegocierea contractului incheiat pentru implementarea sistemului integrat de securitate a frontierei de stat.


"Nu este vorba de renegocierea contractului. Asa cum se intampla cu fiecare program complex, are loc la un moment dat o reanalizare a proiectului. In acest moment suntem in faza de identificare a zonelor care trebuie ajustate", a declarat Markus Hellenthal, vicepresedinte in cadrul EADS.


Guvernul a anuntat, in luna februarie, ca termenii contractului incheiat in august 2004 cu EADS vor fi renegociati, pentru evitarea suprapunerilor cu programele Phare privind securizarea frontierelor si achitarea pretului corect pentru acest proiect.


"Am oferit un pret realistic, pretul pietei. In plus, totul a fost foarte transparent", a spus Hellenthal.


Valoarea contractului este de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro.



Reprezentantul EADS a afirmat, cu ocazia inaugurarii sediului EADS in Romania, ca autoritatile romane si compania europeana au o colaborare "foarte deschisa".



Potrivit lui Hellenthal, EADS este interesata sa colaboreze, pentru derularea proiectului, cu companiile romanesti si europene care pot oferi servicii de calitate la preturi competitive.



"Acesta este inceputul unei lungi si fructuoase colaborari cu firmele romanesti. Acest eveniment (inaugurarea sediului din cartierul Pipera din Bucuresti - n.r.) demon-streaza dorinta noastra ne a ne asuma un angajament pe termen lung", a spus Hellenthal.



Potrivit reprezentantului EADS, subcontractorii romani ar putea fi stabiliti in termen de doua luni.



In baza contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 de kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, navelor maritime, centrelor de instruire tehnica si echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.



Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a afirmat, recent, ca se impune o reanalizare a contractului, care, pe de o parte, cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile, iar pe de alta parte, nu acopera decat sase judete de campie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa si linia litorala a Marii Negre, nefiind cuprinsa cea mai problematica zona, respectiv granita de nord cu Ucraina (judetele Satu Mare, Maramures, Suceava).



Modalitatea de incheiere a contractului, precum si clauzele sale de confidentialitate, au provocat luari de pozitie ale unor oameni politici, intens mediatizate in toamna anului trecut.



La sfarsitul lunii ianuarie, surse guvernamentale afirmau ca oficialii europeni si-au aratat nemultumirea pentru faptul ca o parte dintre prevederile programului Phare privind securizarea frontierelor se regasesc si in intelegerea cu EADS.



La inceputul lunii februarie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Executivul va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite va trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar respectivele contracte urmand a fi anulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO