Eveniment

Conventia de la Bologna ne cere sa trimitem 1 din 5 studenti in strainatate pana in 2020

Conventia de la Bologna ne cere sa trimitem 1 din 5 studenti in strainatate pana in 2020
04.05.2009, 00:00 362

Unul din cinci studenti europeni (20%) va trebui sa fi facut un stagiu de pregatire sau o perioada de studiu in strainatate pana in 2020, potrivit ultimului acord incheiat de 46 de tari europene in Belgia saptamana trecuta.

"In 2020, cel putin 20% din absolventii de facultate trebuie sa fi facut studii sau stagii in strainatate. Fiecare tara trebuie sa creasca mobilitatea, sa asigure calitatea acesteia si sa diversifice modalitatile prin care aceasta se realizeaza", se arata in documentul semnat de 46 de tari, printre care si Romania.
 
180.000 ar trebui sa mearga in strainatate
Potrivit Institutului National de Statistica, la nivelul anului universitar 2007-2008 erau inregistrati peste 900.000 de studenti in Romania, atat in cadrul institutiilor de stat, cat si in cele private. Acest lucru inseamna ca numarul studentilor romani cu stagii sau studii in strainatate trebuie sa ajunga la 180.000 la orizontul anului 2020.
Pe piata locala exista peste 50 de institutii de invatamant superior de stat si 27 de institutii particulare de invatamant acreditate, la care se adauga peste 20 de institutii particulare de invatamant superior acreditate sa functioneze provizoriu. Proiectul cu privire la mobilitatea studentilor se inscrie in linia acordului de la Bologna, care vizeaza armonizarea invatamantului superior la nivelul intregii UE.
Principala ratiune care a stat la baza documentului semnat la 19 iunie 1999 la Bologna de catre ministrii europeni ai invatamantului, printre care se numara la acea vreme si Andrei Marga, a fost simplificarea si unificarea sistemului de invatamant in toate tarile membre ale UE. Conventia presupune schimbarea structurii invatamantului universitar si post-universitar pe sistemul 3+2+3, respectiv trei ani de facultate, doi ani de masterat si trei ani de doctorat.
Anul trecut, pe piata locala a absolvit o dubla generatie de studenti (cei care au terminat patru ani de facultate si cei care au finalizat trei ani, ca urmare a aplicarii Conventiei de la Bologna) care a dus numarul total al absolventilor la aproape 260.000 in 2008.
 
Doar 6% merg la studii afara
Doar 6% din studentii romani petrec o perioada de timp in strainatate pentru studii, stagii sau cursuri de limba, cea mai mare parte in afara unei forme de schimb institutionalizate (49%), potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.
Unul din instrumentele cele mai puternice de sustinere a mobilitatii studentesti sunt bursele Erasmus, care se acorda pe baza incheierii de parteneriate intre universitati din tari diferite. In cadrul programelor Erasmus, studentii petrec unul sau doua semestre intr-o universitate straina, studiile fiind echivalate la intoarcerea in tara de origine, pe baza sistemului creditelor transferabile.
Doar 22% din studentii romani care au facut studii in strainatate au fost inscrisi in programul Erasmus.
"Cred ca ar fi o experienta interesanta, pana acum nu am fost plecat la studii in strainatate. In primul rand, afli cum stau lucrurile intr-un alt sistem de invatamant", spune Ciprian, student in anul III la Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA.
La nivelul Uniunii Europene, din cei 31 de milioane de studenti, aproximativ 550.000 studiaza sau fac stagii in afara tarii de origine anual, arata statisticile Eurostat.
Urmatoarea intalnire a ministrilor statelor semnatare ale acordului de la Bologna va avea loc in 2010, la Budapesta si Viena. Romania va gazdui intalnirea care se va desfasura pe 27 si 28 aprilie 2012.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO