Eveniment

„Cotele de piata” ale bancilor la patru luni de Prima casa

16.11.2009, 23:17 42

Statisticile dupa patru luni de la lansarea programuluiguvernamental Prima casa arata ca BCR a depasit BRD la numarul desolicitari de garantare trimise Fondului National de Garantare aCreditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dupa ce in septembrie situatiaera inversa.

Din totalul celor 8.300 de solicitari de garantare trimise debanci Fondului, 38% apartin BCR, cea mai mare banca din sistem, 35%apartin BRD, 8,4% au fost trimise de Alpha Bank si 7% de BancaTransilvania, potrivit datelor furnizate ZF de institutie.

In luna septembrie, BRD ocupa locul intai cu 46% din totalulsolicitarilor de garantare pentru creditele Prima casa, urmata deBCR cu o cota de 30% si de Banca Transilvania cu 11%.

In ultimele luni, banci precum ING si Volksbank au lansatcontraoferte la programul Prima casa, promovand oferte de crediteipotecare cu costuri reduse. Numarul solicitarilor de garantare acrescut exponential de la lansarea programului. La inceputul luniiseptembrie, numarul solicitarilor de garantare era de 1.820, ceeace inseamna ca in ultimele doua luni au fost depuse 6.500 decereri.

Bilantul programului Prima casa arata ca a fost consumata otreime din bugetul alocat de un miliard de euro. Pana la sfarsitulanului vor fi acordate garantii de 420-440 mil. euro, iar restulgarantiilor vor fi acordate in prima jumatate a anului viitor.

Locuintele de doua camere au fost cele mai solicitate, inproportie de 46%, urmate de cele cu trei camere - 22%, in timp cepentru o garsoniera au aplicat doar 13% dintre cumparatori.

Garantii pentru 5.750 de IMM-uri in zeceluni

Fondul a acordat in primele zece luni ale anului garantii pentrucredite in valoare de 1,6 mld. lei (385 mil. euro). Astfel au fostsustinute 5.750 de IMM-uri care aveau nevoie de garantii pentrucreditele bancare, fie garantii pentru noi credite contractate, fiegarantii suplimentare pentru creditele deja existente.

"Dupa primele 10 luni ale anului 2009 putem afirma ca am fostrealmente in sprijinul IMM-urilor, tripland atat numarul, cat sivaloarea garantiilor acordate, chiar cu asumare de riscuri sporite,fata de perioada similara a anului trecut", a declarat AurelSaramet, presedintele institutiei.

In acelasi timp, cererile de plata pentru IMM-urile aflate indificultate au crescut de peste patru ori din punct de vederenumeric si de peste 11 ori din punct de vedere valoric, fata deaceeasi perioada a anului trecut.

Fondul acorda garantii in procent de pana la 80% pentru toatefinantarile acordate IMM-urilor de cele 26 de banci comercialepartenere, inclusiv scrisori de garantie bancara.

Garantiile Fondului reduc costurile unui IMM cu minimum 2% fatade utilizarea garantiilor ipotecare, in timp ce pentru banca,garantia Fondului este cea mai lichida garantie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO