Eveniment

Crestere de 22% pe an pentru logistica

01.04.2008, 20:44 17

Piata de logistica din Romania ar putea avansa cu peste 22% pe an in perioada 2008-2010, inregistrand una dintre cele mai mari rate de crestere din Europa Centrala si de Est, alaturi de Bulgaria, potrivit unui studiu al companiei britanice de cercetare Analytiqa.
Totodata, studiul estimeaza o crestere a cheltuielilor in acest domeniu, in Europa Centrala si de Est, cu 10,5 miliarde dolari in urmatorii trei ani, in ciuda problemelor precum infrastructura slab dezvoltata si lipsa calificarii fortei de munca.
Polonia, cea mai mare piata de logistica din regiune, a inregistrat intre 2005 si 2007 o crestere de 33% in acest sector.
In ceea ce priveste urmatorii ani, pietele de logistica mai mici si mai putin dezvoltate, precum cele din Romania si Bulgaria, vor inregistra cele mai mari rate de crestere in acest domeniu. De exemplu, sectorul de profil din Bulgaria ar putea creste cu 82% pana in 2010, in timp ce in Romania compania estimeaza ca aceasta va avansa cu peste 22% pe an.
Principalele probleme cu care se confrunta pietele de logistica sunt cele legate de infrastructura de transport si depozitare si tehnologia limitata. In acelasi timp, exista un declin al fortei de munca in Europa Centrala si de Est, intrucat multi profesionisti in domeniu continua sa migreze catre Europa Occidentala.
"Urmatori cinci ani se arata a fi o perioada dinamica pentru industria logisticii in Europa Centrala si de Est. Stabilitatea economica a regiunii, care este in proces de imbunatatire, se reflecta in nivelurile fara precedent ale investitiilor straine in regiune, care sustin cresterea in activitatea de productie", a declarat Mark O'Bornick, director de cercetare la Analytiqa.
Odata cu avansul rapid in activitatea de productie, veniturile mai mari ale consumatorilor vor sustine nevoia pentru o mai mare cantitate de bunuri si pentru o gama de produse mai variata, de la alimente la bauturi, medicamente, produse electronice, telecomunicatii si chiar masini si motociclete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO