Eveniment

Crestere de 54% a investitiilor straine in primul trimestru

16.05.2006, 00:00 10

Valoarea capitalului social subscris in cadrul societatilor cu participare straina s-a ridicat in primul trimestru al acestui an la 297 mil. euro, in crestere cu 54% fata de perioada similara din 2005, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Din cele trei luni, cea mai slaba a fost martie, cand valoarea investitiilor straine a fost de aproape 89 mil. euro - fata de 105 mil. euro in ianuarie si 102 mil. euro in februarie.

Cu toate acestea, nivelul investitiilor straine din martie l-a depasit cu 73% pe cel inregistrat in aceeasi luna a anului trecut. In plus, numarul firmelor noi cu participare straina la capital a fost in martie de 1.135, fata de 811 in ianuarie si 978 in februarie.

Potrivit ONRC, cea mai mare parte a capitalul social subscris in martie a provenit din majorari de capital, respectiv 141 mil. euro, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de numai 9,8 mil. euro.

Cea mai mare majorare de capital din luna martie a fost realizata de compania Agri Concept Europe din judetul Timis, cu investitor majoritar din Germania, care si-a marit capitalul cu peste 27 mil. euro.

Alte societati cu participare straina la capital care au inregistrat infuzii semnificative in martie au fost Can-Pack Romania - cu investitor majoritar din Polonia - care a alocat 13,6 milioane de euro majorarii de capital, Takata-Petri Sibiu - investitor majoritar din Germania, cu aproape 8,2 milioane de euro si Banca Romaneasca - membra a Grupului National Bank of Greece - care a beneficiat de o infuzie de capital de 6,6 milioane de euro.

Din cele 1.135 de companii inregistrate in martie, cele mai multe, respectiv 256, au fost infiintate de investitorii italieni. Acestia sunt urmati de cei germani - cu 113 firme infiintate si de cei din Cipru - 80 de companii.

Capitala ramane destinatia favorita a investitorilor, aici fiind infiintate in ultima luna a primului trimestru 458 de companii cu participare straina la capital. Pe locurile urmatoare din punctul de vedere al atractivitatii se situeaza judetele Timis - 87 de firme nou-infiintate si Cluj - 57.

Autoritatile asteapta pentru acest an un volum al investitiilor straine de 6,2-7 mld. euro, in timp ce analistii Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) apreciaza ca valoarea investitiilor straine directe in Romania va creste in acest an la 8 mld. euro, urmand ca in 2007 sa inregistreze o scadere semnificativa, pana la 5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO