Eveniment

Cresterea deficitului extern incetineste la 7,5%

Cresterea deficitului extern incetineste la 7,5%

Analistii considera ca la sfarsitul anului deficitul de cont curent va ajunge la un nivel comparabil cu cel din 2007

17.06.2008, 19:21 16

Ritmul de crestere a deficitului de cont curent continua sa fie mai lent comparativ cu anul trecut, avansul din primele patru luni fiind de 7,5%, pana la 4,84 miliarde de euro, potrivit datelor BNR, dar analistii considera ca la sfarsitul anului va ajunge la un nivel comparabil cu cel din 2007.
In primele patru luni ale anului trecut, deficitul comercial - principala sursa a deficitului de cont curent - a urcat cu 115%, de la 2,06 miliarde de euro, la 4,44 miliarde de euro.
In aprilie anul acesta a continuat tendinta de temperare a ritmului de crestere, dupa ce in primul trimestru majorarea a fost de 10,9%, comparativ cu o viteza de 125% inregistrata in intervalul ianuarie-martie 2007.
Deficitul balantei comerciale a avut in continuare o influenta determinanta asupra soldului contului curent, nivelul acestuia ajungand, la finele perioadei ianuarie - aprilie, la 5,54 miliarde de euro.
Unii analisti sustin ca exista semnale cu privire la stabilizarea deficitului extern, dar considera ca acestea nu sunt suficient de puternice, sustinand necesitatea reducerii acestui indicator, nu doar plafonarea.
In conditiile in care veniturile cresc foarte repede, dinamica importurilor de bunuri de consum ramane ridicata, iar ritmul de crestere a cererii reprezinta un risc substantial pentru diminuarea deficitului comercial.
Dan Bucsa, economistul-sef al Bancpost, estimeaza ca deficitul de cont curent se va situa in acest an in jurul valorii de 17 - 18 miliarde de euro, nivelul exprimat ca pondere in PIB urmand sa fie mai redus decat cel de anul trecut, in conditiile cresterii anticipate a PIB pentru 2007. "Din pacate persista riscurile de a inregistra un deficit mai mare. O sursa de risc e reprezentata de posibila reducere a exporturilor spre UE in eventualitatea incetinirii accentuate a cresterii economice din Uniune. De asemenea, cresterea puternica a veniturilor ar putea sprijini reaccelerarea importurilor in a doua parte a anului", sustine Bucsa.
El considera ca, daca productia agricola va fi buna, importurile de alimente vor fi mai mici decat anul trecut, dar cererea de consum si cea de bunuri de investitii vor mentine ridicate importurile de bunuri manufacturate, de masini si utilaje.
"Nu ma astept insa la o accelerare a importurilor comparabila cu cea din vara anului trecut. Exporturile vor fi dependente de evolutia cererii in UE. Pana acum, ele par sa reziste cu bine incetinirii activitatii economice din UE", a spus Bucsa.
In viziunea analistilor, vestea buna este legata de cresterea exporturilor mai rapid decat importurile, dar exporturile cresc totusi prea incet pentru a determina reducerea deficitului comercial.
Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca deficitul va depasi usor nivelul de anul trecut, atat ca pondere in PIB, cat si ca valoare.
"In masura in care si in urmatoarea perioada vom asista la o pastrare a trendului de decelerare in evolutia deficitului de cont curent, pe fondul expansiunii exporturilor si o diminuare a dinamicii importurilor - sustinuta de incetinirea cererii de consum, corelata cu o crestere de peste 7% a Produsului Intern Brut cred ca vom asista la sfarsitului anului la o pondere de 13,5 - 14% a deficitului de cont curent in PIB", spune Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank.
Soldul transferurilor curente a urcat, in primele patru luni, la 1,86 miliarde de euro, comparativ cu
1,45 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Economistul Bancpost considera ca sunt foarte mari transferurile curente, de 2,9 mld. euro, in majoritate sume trimise in tara de muncitorii romani, chiar daca perioada cuprinde un varf sezonier dat de Paste.
"Suma infirma deocamdata temerile legate de efectele recesiunii din Spania si ale cresterii economice slabe din Italia asupra veniturilor muncitorilor romani", a spus Bucsa.
Pe langa deficitul comercial, surplusul inregistrat de balanta serviciilor a fost de 308 milioane de euro in primele patru luni, fata de 277 milioane de euro in ianuarie - aprilie 2007. Deficitul contului curent a fost acoperit, in primele patru luni, in proportie de 66,5% prin investitii straine directe.
Comisia Europeana estimeaza ca deficitul de cont curent se va adanci in acest an la echivalentul a 16,1% din PIB, comparativ cu 14% din PIB in 2007, plasand astfel Romania pe locul locul trei in UE dupa nivelul acestui indicator.
In acelasi timp, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza, pentru 2008, un deficit de 13,6% din PIB, in scadere fata de2007, cand s-a situat la 14% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO