Eveniment

Criza a redus programul saptamanal de lucru in Romania cu circa 20 de minute

05.11.2009, 23:04 20

Programul saptamanal de lucru al unui angajat cu norma intreagadin Romania s-a redus in al doilea trimestru cu circa 20 de minutecomparativ cu perioada similara din 2008, din cauza crizeieconomice, iar in UE timpul de lucru a scazut cu peste 40 deminute. In Romania programul de lucru este de 41,1 de ore pesaptamana, iar in UE de 40,3 ore. "Angajatorii pot recurge (inperioade de criza economica - n.r.) la masuri precum trecerea lasistemul de lucru cu jumatate de norma sau reducerea numarului deore de lucru pentru a evita concedierile, protejand capitaluluman", potrivit unui studiu al Eurostat.


TITL: Isarescu explica astazi de ce a mentinut dobanda la 8%

Liviu Chiru
Guvernatorul Mugur Isarescu prezinta astazi oficial noua conducerea BNR si atributiile repartizate celor doi viceguvernatori, precumsi raportul asupra inflatiei, care contine cele mai noi prognozeale bancii centrale privind evolutia economiei.
Astfel, Isarescu va explica in detaliu argumentele care au condusla decizia BNR de a nu reduce dobanda-cheie, mentinand-o la 8% pean, chiar in conditiile in care inflatia anuala a coborat la 4,94%in septembrie, iar in economie se resimte o lipsa acuta de cererede consum.
BNR organizeaza astfel de conferinte de presa de fiecare data candeste aprobat un nou raport asupra inflatiei, iar explicatiileguvernatorului se intind de obicei pe durata mai multor ore. Deasemenea, BNR va prezenta astazi si atributiile celor doiviceguvernatori - Cristian Popa, aflat la al doilea mandat, siBogdan Olteanu, nou numit de Parlament, din partea PNL. CristianPopa a fost responsabil in mandatul trecut de coordonarea politiciimonetare, de numele sau legandu-se adoptarea regimului actual depolitica monetara - tintirea inflatiei.
Totodata, este interesant de aflat cum vede BNR evolutia economiei,in conditiile in care a decis sa nu ofere stimulente suplimentarepentru creditare, mentinand dobanda la 8%, cel putin pana laurmatoarea sedinta, programata pentru 5 ianuarie 2010.
Chiar BNR admitea in comunicatul publicat dupa sedinta de politicamonetara, care a avut loc la inceputul acestei saptamani ca petermen scurt dobanzile la care bancile isi ofera efectiv finantariintre ele ar putea ramane sensibil peste dobanda-cheie, de 8% pean, in conditiile in care nevoile de finantare a deficituluibugetar sunt ridicate, iar Ministerul Finantelor se imprumuta dinnou agresiv de pe piata.
"Se crease imaginea ca orice deficit bugetar, oricat de mare, poatefi finantat. Prin decizia BNR (de a mentine dobanda la 8% - n.r.),statul va fi fortat sa isi ajusteze cheltuielile, pentru ca nu vaputea sa le finanteze", spune Lucian Anghel, economistul-sef alBCR.
Decizia BNR de a mentine dobanda de referinta la nivelul de 8% afost aspru criticata de reprezentantii ING Bank Romania, caresustin ca atat companiile, cat si populatia vor avea de suferit,iar somajul va creste si mai mult in urma deciziei BNR, pentru caastfel creditele nu se vor mai ieftini, iar impactul final va fiincetinirea economiei pe mai multe trimestre.

Ce au comentat cititorii ZF pe www.zf.ro

Ovidiu: "Atata timp cat bancile se imprumuta intre ele ladobanzi apropiate de EURIBOR, dar imprumuta persoanelor fizice sijuridice bani la dobanzi in zona "...sprezece", in timp ce au atrasbanii populatiei cu dobanzi de sub 5%, este o marlanie din partealor sa aiba asemenea pretentii. Cat timp avem un guvern care poatesa imprumute de la banci mai mult decat pot imprumuta clientiiobisnuiti, bancile sunt pe pozitii de forta: au banii din depoziteieftine si-i dau statului scump fara riscuri".

Cristian: "BNR intarzie nejustificat relansarea economiei, maimult, franeaza din motive puerile cum ar fi rata de indatorare apopulatiei. De cand se ocupa o banca centrala de acest lucru? Ainvins BNR inflatia, asigura cresterea PIB-ului? Rata somajului ein scadere? Acestea sunt obiectivele BNR, si nu rata de indatorarea populatiei. Curaj BNR, scadeti dobanzile, relansati creditarea,consumul, exportul!".

Vali: "Este real si fundamentat ceea ce sustin acesti domni dela ING... Oamenii simpli angajati si oameni simpli care au si ei ofirma vor plati cu varf si indesat circul si luptele de orgolii dinpolitica romaneasca".


TITL: Basescu: Daca vom putea, vom cobori cota unica la 14% sau 12%in 2011

Iulian Anghel
PreSedintele Traian Basescu a sustinut ieri ca ar fi posibila odiminuare a cotei unice de impozitare la 14% sau chiar de 12%, insain anul 2011.
Cota unica de impozitare a fost introdusa incepand cu guvernareaPNL-PD, la finele lui 2004, dar a fost pusa sub semnul intrebariiin guvernarea PSD-PD-L dupa legislativele din 2008. Insa chiar dacao parte a liderilor PSD sustin ca ea si-a epuizat sursele de amisca economia, cota unica a fost mentinuta.
"Cota unica si-a facut datoria perfect. Este una dintre cheileevolutiei noastre economice pozitive: neafectarea cotei unice. Dacavom putea candva, probabil in 2011, va trebui sa o coboram de la16% la 14%, poate chiar la 12%, pentru ca acum vine si legea carenu mai impoziteaza profitul reinvestit. Or, interesul nostru, pe deo parte, este sa stimulam consumul intr-un mod specific economieide piata, adica lasand mai multi bani in buzunarele salariatilor,iar, pe de alta parte, sa dam posibilitatea oamenilor de afaceri sareinvesteasca mai mult", a declarat ieri Basescu la RealitateaFM.
Partidul care sustine acum reducerea cotei unice de impozitare estePNL. Liberalii ar dori o cota unica de impozitare de 10% si TVA de15%. Seful statului a spus ieri ca, in opinia sa, cota TVA trebuiementinuta la 19%.
Presedintele a afirmat ca in discutiile sale cu investitoriistraini din urma cu peste o luna, discutii care au aparut in presa,au fost mai nuantate si ca a sustinut atunci ca Taxa pe ValoareaAdaugata ar putea fi majorata doar in cazul in care nu mai estenimic de facut.
Presedintele Traian Basescu a mai spus, in emisiunea citata, casalariile bugetarilor si pensiile vor fi platite integral innoiembrie si in decembrie, dar nu din banii de la FMI, ci dinimprumuturi interne, cu costuri mai mari. "Eu garantez ca si innoiembrie si in decembrie vor plati si pensiile si salariile. Fac omentiune insa, nu din banii de la FMI, daca nu va veni transa dindecembrie, ci vom imprumuta de pe piata interna, ceea ce va insemnacosturi mai mari. Repet: integral", a spus Basescu.
Acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de la FMI (1,5mld. euro, jumatate din suma urmand sa mearga spre plata salariilorsi a pensiilor) este sub semnul intrebarii, FMI cerand adoptarealegii bugetului de stat pentru 2010 pana la 10 decembrie.
Parlamentul a adoptat miercuri o hotarare prin care s-ar putadeschide calea juridica prin care guvernul demis al lui Emil Boc sapoata transmite Parlamentului proiectul legii bugetului. Deasemenea, presedintele a promulgat ieri legea salarizarii unitaresi pe cea privind reorganizarea unor institutii publice (dupa cemiercuri Curtea Constitutionala a aratat ca acestea suntconstitutionale), care si ele fac parte din aranjamentul Romanieicu FMI.

Presedintele a mai spus ca salariile bugetarilor si pensiile vorfi platite integral in noiembrie si in decembrie, dar nu din baniide la FMI, ci din imprumuturi interne, cu costuri mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO