Eveniment

Criza gazului, deocamdata o alarma falsa pentru Romania

04.01.2006, 19:54 14

Autoritatile romane au anuntat ieri ca nu se poate vorbi despre o criza pe piata gazelor in urma sistarii livrarilor de gaze catre Ucraina operata de Rusia, scaderea debitului anuntata de ministrul economiei zilele trecute fiind operata cu acordul partii romane.

Livrarile de gaze naturale din Rusia au inceput ieri sa revina la cantitatea normala, insa acestea se situau inca la un nivel mai scazut cu 3,5 milioane de metri cubi pe zi, a anuntat ieri ministrul economiei Codrut Seres.

"Situatia a revenit la normal la statia Isaccea, insa mai asteptam inca sa se ajunga la cantitatea obisnuita si la statia Medias", a spus Seres.

Ministrul a precizat ca reducerea cu 25% a debitului gazelor furnizate din Rusia inregistrata zilele trecute a aparut dupa ce Dispeceratul Gazprom a cerut acordul partii romane, invocand motive tehnice pe conducta care tranziteaza Ucraina.

Autoritatile romane si-au dat acordul pentru scaderea debitului, juristii ministerului de resort urmand sa stabileasca daca prevederile contractului incheiat pentru livrarea de gaze din Rusia au fost incalcate prin aceasta operatiune si impun plata unor penalitati sau masuri de compensare.

Oficialii de la Moscova au acuzat Ucraina de furtul unor cantitati importante de gaze naturale din conductele care traverseaza teritoriul statului si au decis duminica oprirea furnizarii de gaze. Conflictul dintre Ucraina si Rusia a afectat si tarile europene, multe din statele vestice anuntand ca au inregistrat scaderi ale volumului de gaze importate din Rusia. Ieri, oficialii rusi au anuntat ca vor incepe livrarea de gaze naturale aproape de cantitatile normale, recunoscand ca nu pot lua masuri drastice pentru a opri actiunile Ucrainei.

Precizand ca Romania nu este afectata de disputa dintre Rusia si Ucraina, premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri ministrului economiei sa urgenteze proiectele care ar asigura surse alternative de gaze naturale pentru piata interna, in eventualitatea aparitiei unor noi probleme tehnice in operatiunile de livrare a gazului din Rusia.

La randul sau, directorul general al Romgaz, Alexa Iacob, a precizat ca "nu putem vorbi de o criza a gazelor pe piata autohtona". Probleme ar putea interveni doar in conditiile in care temperaturile ar scadea sub 20 de grade in medie pe tara.

"In aceasta situatie, chiar daca importul s-ar realiza, producatorii de energie ar trebui sa apeleze la alte resurse", a explicat Iacob.

Pentru a compensa scaderea importului, Romgaz a marit in seara zilei de 1 ianuarie livrarile din depozitele proprii cu diferenta de 5 mil. mc "taiata" de Gazprom, dar intre timp rusii au suplimentat furnizarea, astfel incat resursele proprii sunt folosite mai putin.

"Azi (ieri-n.red.) am mai redus livrarile din resurse proprii cu 2 milioane de metri cubi in urma stabilizarii importurilor", a spus Iacob. In prezent, Romania importa 42% din necesarul de gaze, restul fiind asigurat din productia autohtona. Importurile de gaz ale Romaniei sunt estimate pentru 2006 la 7,9 miliarde mc. La 285 $ pe 1.000 mc, importurile de gaz din Rusia costa 2,2 mld. $ pe an.

Romania dispune in prezent de stocuri de 2,1 miliarde de mc de gaze.

Consumul casnic reprezinta 43%, iar cel al companiilor 57% din total. Cei mai mari consumatori industriali sunt companiile de ciment, bere, medicamente, ingrasaminte chimice, fire si fibre, materiale de constructii sau zahar. Importurile se fac prin trei case de comert. La doua dintre ele sunt actionari Gazprom si Wintershall (o firma din grupul german BASF), iar la cea de-a treia Gazprom (controlata de statul rus) si Transgaz (detinuta de statul roman).

Distrigaz-urile platesc 285 $/1.000 mc pentru gazul rusesc importat pe trimestrul I al acestui an, fata de 235 $ anul trecut, iar pretul productiei autohtone este de 110 $/1.000 mc.

FMI si Uniunea Europeana cer egalizarea pretului gazului intern cu cel importat, pentru a nu incalca legile concurentei.

Utilizatorul casnic plateste acum circa 1.000 lei noi/1.000 mc, deci 330 $/1.000 mc. Daca pretul productiei interne ar fi egal cu cel din import, 1.000 mc ar costa lunar pentru utilizatorii casnici peste 500 $.

O data cu cresterea economica tot mai puternica din China, India si Europa de Est din ultimii ani, cererea de energie este tot mai mare, astfel incat tendinta generala este de crestere constanta a pretului la gaze naturale. In acest moment, Romania, ca si alte tari europene, este dependenta de Rusia la capitolul gaze naturale. In 2010, importurile vor creste la 50% pondere, iar in 2015 la 64%, dintr-un consum total estimat pentru acel an de 22 miliarde mc.

Pe termen mediu si lung, strategiile pentru reducerea dependentei sunt realizarea de sisteme alternative de import prin conectarea la sistemul european de productie (in nord-estul tarii) si implicarea in proiectul Nabucco - de constructie a unui gazoduct care sa vina din Iran si zona Marii Caspice prin Turica, Bulgaria si sa mearga in Occident prin Romania.

De asemenea, exista un program de majorare a capacitatilor de inmagazinare a gazelor pana la 6 mld. mc in 2008, adica circa o treime din necesarul anual de consum. Acum avem capacitati de inmagazinare de 2,9 miliarde mc, fata de un miliard mc in 2000, desi Ministerul Economiei isi propusese la inceputul mandatului fostei puteri constructia de spatii de depozitare de 4 miliarde mc.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24