Eveniment

Criza ziaristilor rapiti: Ultimatumul expira, iar autoritatile tac

26.04.2005, 19:31 15

Astazi urmeaza sa expire ultimatumul de patru zile pe care rapitorii celor trei ziaristi romani l-au dat autoritatilor pentru a retrage trupele din Irak, iar oficialii de la Bucuresti nu au facut nici o declaratie legata de intentiile sau actiunile lor viitoare pana la inchiderea editiei.

In lipsa presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu-Tariceanu, aflati ieri la Luxemburg pentru a participa la semnarea Tratatului de aderare, reprezentantii aliantei aflate la guvernare au fost extrem de rezervati in comentarea evenimentelor si au solicitat opiniei publice "sa stam linistiti, sa avem prudenta si retinere si sa asteptam ca institutiile statului sa-si faca datoria".

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, a apreciat ca aceasta criza a jurnalistilor rapiti in Irak reprezinta o "exagerare imensa", realizata de oameni politici, de mass-media, de lideri de opinie si produce mai mult rau decat bine. In opinia sa, sondajele de opinie realizate zilele acestea de doua institute de sondare pe tema retragerii trupelor romane din Irak nu pot sta la baza luarii unei decizii politice in acest sens.

"Asemenea sondaje reprezinta stari emotionale de moment si ele nu trebuie avute in vedere cand stabilim politica Romaniei", a mai spus Nicolaescu, citat de Mediafax.

Aceasta idee a fost sustinuta si de liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, care a apreciat ca aceste sondaje "over night" sunt influentate de sentimente, si nu este posibil ca dupa sondaje sa se ia decizii de stat care privesc retragerea sau mentinerea trupelor.

Purtatorul de cuvant al PUR, deputatul Bogdan Ciuca, a precizat ca decizia retragerii trupelor apartine celulei de criza constituite si a aratat ca se asteapta abordarea acestui subiect in Consiliul National de Conducere al Aliantei PNL-PD, pentru luarea unei decizii politice finale.

Opozitia insa sustine ideea consultarii partidelor politice si stabilirii unui calendar al retragerii trupelor din Irak.

"O astfel de situatie dramatica nu se poate rezolva fara consens national si fara sprijinirea demersurilor autoritatilor statului roman. In astfel de momente, unitatea de actiune este esentiala pentru a putea crea un front comun", a spus presedintele PSD Mircea Geoana.

In opinia liderului PSD, este evident faptul ca, in acest moment, Romania face obiectul unui "santaj violent", fara precedent in istoria recenta si este obligatia clasei politice romanesti de a da un raspuns adecvat acestei probleme grave. Geoana a mai aratat ca, din punct de vedere practic, logistic, retragerea in cateva zeci de ore "este practic imposibila". "Chiar daca nu ar fi fost aceasta situatie dramatica si acest santaj fenomenal, ar fi trebuit sa luam in dezbatere deja un calendar al retragerii", a spus el, apreciind ca acest subiect trebuie discutat imediat.

"In egala masura, noi suntem constienti de faptul ca suntem parte a unei intelegeri internationale, a unei coalitii si o astfel de discutie trebuie sa aiba loc si cu partenerii de coalitie", a afirmat presedintele PSD, apreciind ca nu crede normal ca Romania sa-si propuna "sa dispara intr-o secunda" din Irak, lasand un gol pe care coalitia sa nu-l poata acoperi.

Singurul care s-a pronuntat ferm in favoarea retragerii trupelor romanesti din Irak, conform unui calendar care poate fi acceptat si in raport cu obligatiile internationale, a fost liderul grupului parlamentar PPRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas. "Daca e vorba de viata oamenilor, trebuie lasata la o parte orice fel de politica, orice fel de calcule. Trebuie sa vorbim numai emotional, pentru ca nu e nimic mai emotional decat viata unui om", a apreciat Bolcas.

Vineri dupa-amiaza, postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o noua inregistrare cu cei trei jurnalisti ro-mani rapiti in Irak, postul sustinand ca rapitorii cer retragerea trupelor romane din Irak in patru zile, altfel vor ucide ostaticii.

Dupa difuzarea inregistrarii, sute de persoane din mai multe orase ale tarii au participat la diverse manifestari de solidaritate. Numai ieri in Bucuresti aproape sase sute de persoane au participat la un mars, pe traseul Piata Universitatii - Piata Victoriei. Manifestari similare au avut loc si la Ploiesti, Cluj, Craiova, Galati, Alba-Iulia, Brasov sau Timisoara. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO