Eveniment

Croitoru, BNR: Euro nu mai poate fi adoptat in 2015, Guvernul n-a facut nimic din 2009

Croitoru, BNR: Euro nu mai poate fi adoptat in 2015, Guvernul n-a facut nimic din 2009
14.05.2010, 00:00 25

Economia romaneasca nu va fi pregatita sa adere la zona europana in 2015, dar orizontul de adoptare a euro nu trebuiemodificat, pentru ca Romania a reusit sa faca schimbari doar incontextul unor obiective mari, a declarat Lucian Croitoru,consilierul guvernatorului BNR.

El a insistat insa ca acest obiectiv trebuie sa ramananemodificat, aratand ca in Romania lucrurile au functionat doaratunci cand au fost stabilite mari tinte, iar setarea obiectivuluide aderare la zona euro poate fi un stimulent important pentru calucrurile sa se schimbe Pe de alta parte, el spune ca Guvernultrebuia sa ia masuri de reducere a cheltuielilor si limitare adeficitului bugetar inca de la 1 ianuarie 2009, iar lipsa acestoractiuni a fortat Executivul sa decida acum taierea cu 25% asalariilor."A trecut un an si cinci luni in care nu s-a facutnimic."

Cat priveste aparatul bugetar, oficialul BNR il considerasupradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000- 200.000 de angajati cum se vorbeste in prezent. Croitoru sustineca, in ciuda unor estimari potrivit carora in sectorul bugetar arfi angajati 100.000-200.000 de oameni a caror productivitate amuncii este foarte redusa, situatia reala se refera la 500.000 deoameni care "nu au ce sa faca in sectorul bugetar".

Stolojan acuza BNR si Finantele ca nu explicaintelegerea cu FMI

La o dezbatere organizata la ASE, el a intrat intr-un schimb dereplici cu Theodor Stolojan, europarlamentar PDL siprim-vicepresedinte al partidului de guvernamant, care i-a acuzatpe guvernatorul BNR si pe ministrul finantelor ca nu au prezentatopiniei publice masurile discutate cu FMI.

"Banuiesc ca guvernatorul BNR si ministrul de finante suntusurati ca nu au iesit ei sa prezinte situatia si l-au lasat pepresedinte sa vorbeasca de deficit. Punctul meu de vedere e ca eratreaba lor sa iasa si sa arate situatia respectiva", a spusStolojan.

In replica, consilierul guvernatorului a aratat ca din punctulsau de vedere cea care trebuie sa prezinte masurile in perioada decriza este administratia.

"Nu vreau sa intru in polemica, dar, daca acceptam ideea caproblema curenta a Romaniei este un plan bugetar nesustinut deresurse, atunci cel care trebuie sa anunte aceste masuri esteadministratia", a spus reprezentantul BNR. Croitoru, desemnat anultrecut de Basescu pentru postul de premier, a mai spus capresedintele a anuntat masurile cunoscute pentru ca si le-a asumat,ceea ce reprezinta "un act de a da cat mai multacredibilitate".

"Nu avea cum sa iasa guvernatorul sa spuna "uite, trebuie safaceti asa", pentru ca nu e in aria lui de competenta. Nu eindrituit ca BNR sa se bage", a mai spus Croitoru.

Nici Ungaria, nici Spania nu au murit din majorareaTVA

Theodor Stolojan s-a declarat de acord cu reducereacheltuielilor publice, aratand ca ambele variante pe care Guvernulle avea in vedere - marirea taxelor sau diminuarea cheltuielilor -sunt "proaste, pentru ca duc la scaderea cererii".

Stolojan a mai spus ca ceea ce se intampla in Romania dinperspectiva modului in care este privita aceasta criza este"deranjant" pentru ca se ajunge la impingerea la extrem, printransmiterea mesajului ca, "daca marim taxele este dezastru, vommuri".

"Nici Ungaria nu a murit, nici in Spania sau alte tari, unde s-amarit TVA, nu s-a murit. (...) Da, sunt pentru reducereacheltuielilor publice, dar e nevoie de corectitudine indezbatere"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO