Eveniment

Croitoru, BNR: Investitiile straine directe vor trece de 6 mld. euro

Croitoru, BNR: Investitiile straine directe vor trece de 6 mld. euro
15.04.2010, 23:07 30

Investitiile straine directe ar putea reveni pe crestere inacest an, cand este posibil sa depaseasca 6 mld. euro, comparativcu nivelul de aproape 5 mld. euro de anul trecut, po-trivitestimarilor lui Lucian Croitoru (desen), consilier pe probleme depolitica monetara al guvernatorului BNR.

"Ne bazam pe faptul ca unele dintre investitii sunt dejaangajate si pe informatiile pe care le avem. Anul trecut a fost celmai greu si am avut circa 5 miliarde de euro (investitii - n.r.),astfel ca 6 miliarde de euro nu reprezinta cine stie ce crestere",a spus Croitoru la o conferinta organizata de Finmedia.

El a adaugat numai ca sunt "cateva investitii cheie", dar nu aoferit concret exemple. Scenariul unor investitii de 6 mld. euroeste considerat "conservator" de consilierul guvernatorului BanciiNationale.

Cresterea investitiilor straine directe ar inversa trendul deanul trecut, cand acestea au scazut la jumatate de la nivelul de9,5 mld. euro inregistrat in 2008. Tendinta s-a mentinut si inprimele doua luni din 2010, cand au reprezentat doar o treime dinnivelul aferent primelor doua luni din 2009.

In legatura cu reluarea creditarii, Croitoru afirma ca acestlucru ar putea avea loc dupa reluarea cresterii economice. "InStatele Unite creditarea a fost reluata la doua-trei trimestre dupacresterea economica si cred ca acest interval ar fi bun si pentruRomania", a adaugat Croitoru.

El crede ca revenirea Romaniei este strict dependenta derelansarea economica mondiala si ca este imposibil ca bancile elenesa ceara bani filialelor din Romania, iar unul dintre motive esteca profitul care se face in Romania este mai mare decat cel obtinutin Grecia.

Tranzactii medii de 40 mil. euro, abia peste 40 deani

Lipsa creditarii si situatia economica dificila au afectat atatevaluarea companiilor, cat si valoarea tranzactiilor incheiate anultrecut. Marius Stancescu, presedintele companiei de consultantafinanciara si de business Riff Holding International, considera caabia peste 30 - 40 de ani tranzactia medie din Romania va maiatinge 40 mil. euro, asa cum s-a intamplat in anii premergatoricrizei. "Media tranzactiilor va scadea sub 5 milioane de euro inurmatorii doi-trei ani", a spus Stancescu. El estimeaza ca va duradecenii pana cand nivelul total al pietei de M&A va atingenivelul de dinainte de criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO