Eveniment

CSAT a avizat favorabil bugetetele de securitate naţională. Proiectul de buget pe 2017 va fi transmis marţi la Parlament. Iohannis: Bugetul de stat pe 2017 este "problematic şi supraevaluat, cu o creştere foarte mare a cheltuielilor, pentru care nu există explicaţii pertinente"

Autor: Mona Scarisoreanu

31.01.2017, 14:48 1704

“Subiectul legat de proiectul de buget pe 2017 o să-l discutăm marţi, după şedinţa CSAT şi, imediat, pentru că ne dorim cu toţii, cred, să avem un buget pentru România cât mai repede adoptat de Parlament”, a declarat, vineri, 27 ianuarie, primul ministru, Sorin Grindeanu, la începutul şedinţei de Guvern.

Conform ultimei variante de buget, postate vineri, 27 ianuarie, pe site-ul Ministrului Finanţelor, Ministerul Apărării a primit 16,3 miliarde de lei prin noua formă a proiectului de buget, faţă de 11,02 miliarde de lei în vechea formă.

De asemenea, în proiectul anterior, publicat pe 23 ianuarie, SRI avea alocat un buget de 1,88 miliarde de lei, dar în proiectul actual acesta a scăzut la 1,70 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 9,41% faţă de execuţia preliminară pe 2016.

Bugetul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) nu a fost modificat, rămânând la 247,06 milioane de lei, adică cu 10,61% mai puţin decât anul trecut.

Alocarea bugetară pentru Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP) este de 156,47 de milioane de lei, faţă de 172,27 de milioane în 2016, ceea ce reprezintă o scădere de 9,16%.

De asemenea, bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) va scădea cu 8,06%, de la 293,8 milioane de lei, în 2016, la 270,12 milioane de lei, în acest an.

Consiliul Fiscal, în evaluarea preliminară, a arătat că proiectul Legii bugetului de stat şi Legii bugetului de asigurări sociale pentru anul 2017 indică o supraevaluare a veniturilor bugetare şi o subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce va creşte deficitul bugetar.

Iohannis a precizat că bugetul de 2 la sută alocat Apărării corespunde angajamentelor în vigoare şi că este important "ca banii să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung". El a precizat că bugetul Internelor este aproximativ acelaşi cu cel din 2016 şi că bugetele serviciiilor de informaţii au scăzut cu aproximativ zece la sută.

Preşedintele a spus însă că bugetul de stat pe 2017 în ansamblul său este "problematic şi supraevaluat, cu o creştere foarte mare a cheltuielilor, pentru care nu există explicaţii pertinente".

"Acest aviz este obligatoriu. Ca atare, discuţia a fost una aplicată şi cu concluzii destul de clare. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care vrea sa îl trimită în Parlament. Acest buget mi se pare problematic. Acest buget prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor. Acest buget este prea optimist, supraevaluat fără să existe o explicaţie pertinentă pentru această creştere de 15 la sută. O creştere atât de mare este greu de realizat", a susţinut preşedintele, după şedinţa CSAT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO