Eveniment

Cum este afectata economia romaneasca de criza globala

Cum este afectata economia romaneasca de criza globala

Click pentru imaginea marita

18.03.2008, 17:56 170

Principalele efecte ale crizei mondiale in economia Romaniei sunt o incetinire a exporturilor, scumpirea finantarilor de pe pietele externe, dar si o reducere a consumului - toate acestea urmand sa afecteze ritmul cresterii economice.
Analistii sunt insa mai optimisti. In cel mai rau scenariu, economia va creste anul acesta cu aceeasi viteza de 6% din 2007, considera Lucian Anghel, economist-sef al BCR. "Anul acesta nu vom fi afectati major de turbulentele internationale datorita anului agricol foarte slab din 2007", spune el.
"Nici agricultura, care nu mai poate fi la fel de slaba anul acesta, nici constructiile sau industria nu sunt influentate major de criza internationala. Multe proiecte de investitii incepute anii trecuti vor fi finalizate anul acesta, pentru ca exista finantare pentru ele. Mai mult depindem de vreme decat de criza mondiala", comenteaza economistul-sef al BCR, facand aluzie la volatilitatea ridicata a productiei agricole din ultimii ani.
Dorin Mantescu, sef al directiei de prognoza macroeconomica din Ministerul Economiei si Finantelor, spune ca efectele asupra economiei locale vor depinde de durata procesului de ajustare din economia SUA.
"Daca aceasta ajustare va avea loc intr-un interval relativ scurt, de 3-4 trimestre si va fi urmata de o relansare, este foarte probabil sa nu fim afectati in 2008, in conditiile in care deprecierea recenta a cursului de schimb va imbunatati competitivitatea exporturilor noastre pe piata europeana, compensand dinamica mai redusa a acesteia din urma ca efect al recesiunii in SUA. Daca in schimb stirile negative vor continua, iar recesiunea din SUA va avea o durata mai indelungata, probabilitatea de a fi afectati, incepand cu 2009, va creste intr-un mod semnificativ", afirma Dorin Mantescu.
Lucian Anghel spune ca efectele crizei mondiale vor aparea mai degraba pe pietele financiare decat in economia reala. De asemenea, costul finantarii pe pietele internationale va creste, ceea ce ar putea pune in pericol si domeniile productive, insa pe termen mai lung. "Criza financiara ar putea avea efect mai degraba pe 2009 decat anul acesta", spune economistul-sef al BCR.
"Din acest punct de vedere ne ajuta gradul relativ scazut de integrare a Romaniei in pietele financiare internationale, care constituie un mare avantaj in astfel de momente", argumenteaza Mantescu.
Pe de alta parte, turbulentele financiare au determinat deja o intarire a politicii monetare, care ar putea continua, ceea ce franeaza principalul motor al economiei - consumul.
"Consumul ar putea fi usor redus, in conditiile intaririi politicii monetare a bancii centrale. Chiar si in aceste conditii, o prognoza pesimista ar fi o crestere economica pe 2008 cel putin egala cu cea din 2007", a mai spus Anghel.
Anul acesta, prognoza oficiala de crestere economica pentru Romania este de 6,5%, fata de ritmul de 6% de anul trecut. Practic, tinta oficiala este de accelerare a cresterii, desi contextul european nu este favorabil. Pentru zona euro, Comisia Europeana are o prognoza de crestere economica de 1,8% anul acesta (fata de un ritm de peste 2,5% in 2007), adica o incetinire semnificativa.
In ultimii ani, mai ales 2006-2007, cresterea economica a Romaniei s-a corelat puternic cu tendinta zonei euro, in conditiile in care Romania deruleaza peste doua treimi din comertul sau exterior cu state din aceasta zona. De exemplu, economia zonei euro a accelerat pe parcursul anului 2006, economia Romaniei urmand aceeasi tendinta. In 2007, trendul comun a fost de incetinire, mai putin in ultimul trimestru, cand economia locala a rupt corelatia cu cea europeana.
Cu alte cuvinte, o incetinire a economiei europene se traduce printr-o cerere mai scazuta pentru import, adica o descurajare a exporturilor romanesti cu aceasta destinatie, deci si o pierdere de viteza a productiei locale.
Criza americana are si un efect mai degraba favorabil pentru Romania, care importa produsele energetice (in principal petrol si gaze) in dolari, iar slabirea dolarului fata de euro si leu ieftineste aceste importuri si reduce presiunea asupra deficitelor externe ale Romaniei. Ieri, dolarul a ajuns la un nou minim record fata de moneda europeana, de 1,59 dolari pentru un euro.
"Efectul direct al crizei americane nu prea exista. Efectul indirect este ca toata criza afecteaza cresterea economica mondiala, deci si pe cea a Uniunii Europene si implicit si exporturile noastre", spune Nicolaie Anexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Efectele vor viza si continuarea deprecierii leului, insa cu rezerva unor posibile interventii pe piata ale bancii centrale, mai spune el. "In rest, criza americana nu a contribuit deocamdata la scumpirea creditelor de pe piata locala, prin scumpirea finantarilor din exterior", a mai afirmat Chidesciuc.
Din iulie 2007, de cand a izbucnit criza subprime pe piata creditelor ipotecare americane, leul a pierdut 21% fata de euro (3,76 lei pentru un euro la cursul de ieri, fata de 3,11 la inceputul lunii iulie), iar Bursa a pierdut 28% (la nivelul indicelui general BET-C, adica mai mult de 11 miliarde de euro in capitalizare).
"Cel mai important este faptul ca Romania se bucura acum de un interes palpabil al unor mari investitori - de talia Ford, de exemplu -, in conditiile in care economia mondiala nu se simte prea bine", ceea ce reduce motivele de ingrijorare, a conchis Anghel.

BNR nu are expunere pe titluri ipotecare

Banca Nationala a Romaniei nu are expunere pe titluri ipotecare americane, a declarat ieri pentru ZF economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea. Pe piata americana, BNR are doar plasamente in obligatiuni cu rating "triplu A" (considerate ca fiind cele mai sigure de catre agentiile de evaluare financiara), ale Trezoreriei Statelor Unite si altele asemanatoare, a mai spus Lazea. BNR poate sa investeasca rezervele internationale pe care le administreaza doar in titluri emise de guverne sau organizatii interguvernamentale, cu rating financiar foarte bun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO